Is het 'Leidens Ontzet' of 'Leids Ontzet' op 3 oktober?

Leidens ontzet
Leidens ontzet
LEIDEN - Het is weer 3 oktober en dus staat in Leiden alles in het teken van dé feestdag van het jaar. Maar spreken echte Leidenaren van Leidens Ontzet of Leids Ontzet?
Hans Blom is als voorzitter van de Historische vereniging Oud Leiden een autoriteit op dit gebied. Weet hij welke dag het is op 3 oktober? 'Allebei niet', zegt hij. Dat schiet lekker op dan...
‘Als je echt compleet wilt zijn, hoor je te spreken van beleg en ontzet van Leiden’, vult Blom aan. Maar als er echt een keuze gemaakt moet worden, kiest Blom toch voor Leidens Ontzet. ‘Zoals je het schrijft moet je het ook uitspreken, ook al hebben Leidenaren daar soms moeite mee.’

Wat viert Leiden op 3 oktober?

Tijdens Leidens Ontzet wordt de bevrijding van de stad Leiden gevierd. Op 3 oktober 1574 kwam er een einde aan de maandenlange Spaanse belegering van Leiden. De uitgehongerde bewoners kregen die dag haring met wittebrood te eten.
Traditiegetrouw wordt er elk jaar op 3 oktober feest gevierd in Leiden. Via onze liveblog kunt u Leidens Ontzet op de voet volgen.