Sympathisanten van De Blauwe Aanslag in Den Haag willen terrein terug

DEN HAAG - Geef het braakliggende terrein van De Blauwe Aanslag aan het Buitenom terug aan de bewoners van Den Haag. Dat zegt fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij. Als oud-bewoner vindt hij het een schande dat het gekraakte pand tien jaar geleden is gesloopt, maar dat het terrein nog steeds braak ligt.
De Blauwe Aanslag werd op 3 oktober 2003 met veel machtsvertoon ontruimd. Het voormalige Rijksbelastingkantoor werd in 1980 gekraakt en bood jarenlang onderdak aan verschillende mensen, maar moest volgens de gemeente wijken voor de Ringweg.
Bij de ontruiming werden 450 politiemensen ingezet. Tijdens de schermutselingen werden negentig personen aangehouden. Meteen na de ontruiming werd met de sloop van het gebouw begonnen. Maar tien jaar later is het nog steeds één grote zandbak zonder bestemming.

Grond moet terug naar bewoners

Joris Wijsmuller zal dit donderdagavond 3 oktober opnieuw aankaarten in de Haagse gemeenteraad. Hij hoopt dat de grond wordt teruggegeven aan de bewoners van Den Haag om nieuwe initiatieven te ontwikkelen. Hij denkt daarbij aan bijvoorbeeld een buurtpark of stadslandbouw.
Wijsmuller is niet de enige die zich kwaad maakt. Meerdere oud-bewoners en -bezoekers van het kraakpand kwamen donderdagmiddag bijeen om te demonstreren.