Staatssecretaris Mansveld: Geen extra geluidsverlast door meer treinen op HSL-spoor

DEN HAAG - De zorgen van Kaag en Braassem over de extra geluidsoverlast doordat er meer treinen over het HSL-spoor tussen gaan rijden, zijn volstrekt onterecht, maar wel te begrijpen. Dat zegt staatssecretaris Wilma Mansveld tegen Omroep West.
De gemeente Kaag en Braassem is erg geschrokken van het plan om meer treinen te laten rijden op het traject dat voor de Fyra bedoeld was. Bewoners zijn bang dat ze nog meer last krijgen van lawaai. Daarom heeft het gemeentebestuur een brief gestuurd aan de staatsecretaris. Maar volgens Mansveld zijn de treinen die binnenkort ingezet worden, getest en blijft de geluidsoverlast binnen de normen.
Pas later zal er een ander type gaan rijden op het tracé. Daarvan is nog niet bekend hoeveel geluid die produceert. 'Maar als de wettelijke normen overschreden worden, nemen we meteen maatregelen', zei Mansveld.

Begrip

Ze toonde begrip voor de zorgen in Kaag en Braassem. 'Het is een ingrijpend besluit. Mensen moeten snel weten waar ze aan toe zijn. Er is niets ergers dan onzekerheid.'
Mansveld moet de brief van Kaag en Braassem nog beantwoorden en wil ook in gesprek met het gemeentebestuur. 'Het is altijd een wedstrijd tussen wat snel moet gebeuren en goed. Maar je moet het zorgvuldig doen',  aldus de staatssecretaris. De Tweede Kamer praat binnenkort over de problemen met de Fyra en de alternatieve dienstregeling tussen Den Haag en Brussel.