Leidse robotarm later naar de ruimte

LEIDEN - De bemanning van het internationale ruimtestation ISS moet nog langer wachten op een belangrijke Leidse robotarm. De lancering is wederom uitgesteld. De European Robotic Arm (ERA) zou in december worden gelanceerd, maar dat wordt op zijn vroegst 25 april volgend jaar. Dat laat de Europese ruimtevaartorganisatie ESA weten.
De 11,3 meter lange robotarm moet onder meer gaan helpen bij ruimtewandelingen. Zo kan de arm als een soort hijskraan experimenten in het luchtledige buiten het ISS neerzetten. Dat betekent dat de bemanning minder gevaarlijke handelingen hoeft uit te voeren. Het onderdeel is ook in staat om de buitenkant van het ISS te inspecteren op beschadigingen.
Reden voor de vertraging is een ongeluk met een raket op 2 juli. Toen stortte een Proton-raket vlak na de lancering neer. De ERA zou met zo'n raket de ruimte in worden geschoten. Bovendien zijn er problemen bij de ontwikkeling van een nieuw Russisch onderdeel van het ISS, dat tegelijk met de Leidse arm moet worden gelanceerd.
De lancering van de ERA is al vaker uitgesteld. Aanvankelijk zou de arm begin 2012 naar het ISS gaan. Daar verbleef Andre Kuipers toen. De Nederlandse astronaut zou de Nederlandse robotarm ontvangen en als eerste gaan gebruiken. Problemen met Russische raketten gooiden echter roet in het eten.
De ERA is ontworpen en gebouwd door het Leidse bedrijf Dutch Space, het vroegere Fokker Ruimtevaart.