Chaos rond lijsttrekkerschap van Haagse PvdA

Jeltje van Nieuwenhoven
Jeltje van Nieuwenhoven
DEN HAAG - De PvdA in Den Haag lijkt niet tevreden over de vier lijsttrekkers die zich hebben gekandideerd. Ondanks hun aanmelding blijft het afdelingsbestuur van de partij doorzoeken naar andere kandidaten. Zo zou het bestuur PvdA-fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven hebben benaderd voor de functie. Dat zeggen bronnen in het stadhuis.
Afgelopen maandag verliep de termijn waarbinnen PvdA’ers zich konden kandideren als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Vier deden dit. Dat zijn de raadsleden Jos de Jong, Marieke Bolle en Gerard Verspuij en wethouder Rabin Baldewsingh.
Haagse partijtop
De stille hoop van de Haagse partijtop was dat een landelijk politicus bereid was om lijsttrekker te worden in Den Haag. Daarbij werd vooral gedacht aan de vice-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Martijn van Dam. Maar hij kreeg geen toestemming van partijleider Diederik Samsom. Die vond dat er al te veel Tweede Kamerleden uit de fractie waren vertrokken.
Toen bleek dat alleen Baldewsingh, Bolle, De Jong en Verspuij zich hadden aangemeld, voelde de lokale afdelingstop zich genoodzaakt om in te grijpen. De vier zouden als te onbekend in de stad worden beschouwd. Dit terwijl Van Nieuwenhoven wel herkenbaar is. 
Geert Wilders
Bovendien zouden de vier slecht weerstand kunnen bieden tegen Geert Wilders en zijn PVV. Deze partij, die met de gemeenteraadsverkiezingen meedoet in Den Haag, staat er in tegenstelling tot de PvdA goed voor in de landelijke peilingen. 
Het afdelingsbestuur ziet daarom liever dat PvdA-fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven opnieuw lijsttrekker wordt. Van Nieuwenhoven heeft altijd gezegd dat niet te willen en de voorkeur te geven aan een jongere vrouw. Toch zou het afdelingsbestuur een dringend beroep op haar gedaan hebben om net als vier jaar geleden de kar te trekken. 

Kandidaat zonder strijd

Van Nieuwenhoven zou dat alleen willen zonder een strijd te voeren om het lijsttrekkerschap. Deze voorwaarde betekent dat de andere vier zich moeten terugtrekken. Het is onduidelijk of zij dat doen. De kandidaten waren onbereikbaar of willen niet reageren. 
Jeltje van Nieuwenhoven zegt in een reactie dat zij zich niet officieel kandidaat heeft gesteld. Verder wil ze geen commentaar geven. Ook het partijbestuur wil niet reageren.