‘Banken moeten meer doen tegen ram- en plofkraken’
Verzekeraars willen minder ramkraken
DEN HAAG - Het Verbond van Verzekeraars wil dat banken nog meer gaan doen om ram- en plofkraken te voorkomen. De verzekeraars willen hierover in gesprek met de banken. Dat zegt het Verbond tegen Omroep West. Aanleiding is de forse toename van dit soort gewelddadige kraken. Vorige week werd er nog een ramkraak gepleegd in Leiderdorp.
Door Brian van der Bol en Mark Kool
Uit de meest recente gegevens van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) blijkt dat er in het eerste half jaar van 2013, 93 plof- en ramkraken zijn geweest. Zes van deze kraken werden in onze regio gepleegd. In de eerste zes maanden van 2012 bedroeg het totale aantal plof- en ramkraken nog 51. De NVB spreekt daarom van een ‘forse stijging’. De politie in onze regio ziet in 2013 ook een ‘duidelijke toename’ van het aantal ram- en plofkraken ten opzichte van een jaar eerder.
Grote schade
De schade voor verzekeraars bij een plofkraak, zoals die in Leiderdorp, kan flink in de papieren lopen. De buit is soms honderdduizend euro of meer, maar vooral het rammen en laten exploderen van de pinautomaat en de gevel waar het apparaat aan bevestigd is, zorgt voor de grootste kostenpost. Verzekeraar Delta Lloyd heeft onlangs zelfs 1,2 miljoen euro moeten uitkeren.
'Meer maatregelen treffen'
Het Verbond van Verzekeraars vindt dat banken nog meer moeten gaan doen om plof- en ramkraken te ontmoedigen. Bijvoorbeeld door standaard met inktpatronen te werken die bankbiljetten bij een plofkraak onbruikbaar maakt. Deze inktpatronen worden volgens de verzekeraars nu nog niet bij alle banken gebruikt. Ook de onafhankelijke veiligheidsdeskundige Fred Stolwijk uit Leiden is van mening dat banken nog veel kunnen doen om het aantal ram- en plofkraken terug te dringen. Zo zouden de kluizen waar het geld van de pinautomaten in zit, niet zwaar en sterk genoeg zijn. Volgens Stolwijk lopen banken achter de feiten aan en weten ze onvoldoende hoe plofkrakers te werk gaan.
'Banken doen al veel'
Hoofd criminaliteitsbeheersing van de NVB Yvonne Willemsen zegt dat de banken juist veel doen om ram- en plofkraken te voorkomen. ‘Het is voor ons een topprioriteit om dit soort kraken te voorkomen, ook vanwege de grote maatschappelijke impact.’ Een woordvoerder van de NVB zegt dat de banken openstaan voor een gesprek met de verzekeraars om de beveiliging van pinautomaten nog verder te verbeteren. ‘We zetten nu al alles op alles om ram- en plofkraken te voorkomen. Misschien zijn verzekeraars nog niet op de hoogte van wat we al doen, dat leggen we ze graag nog een keer uit.’