OM eist celstraffen voor gooien handgranaat in Den Haag

Paleis van Justitie
Paleis van Justitie
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) eist acht en negen jaar cel tegen een man uit Zoetermeerder en een vrouw uit Schiedam. Beiden worden ervan verdacht in Den Haag op 25 mei 2012 de woning van de ex van de Schiedamse te hebben opgeblazen met een handgranaat.
Het slachtoffer bleef op wonderbaarlijke wijze ongedeerd. De officier van justitie eiste negen jaar gevangenisstraf tegen de 32-jarige Zoetermeerder. Zijn 27-jarige vriendin uit Schiedam hoorde acht jaar tegen zich eisen.
Een 38-jarige inwoner van Alphen aan de Rijn wordt ervan verdacht de handgranaat aan hen te hebben geleverd. Daarvoor eiste de officier van justitie twee jaar gevangenisstraf.

Ontploffing in woning

Op vrijdag 25 mei 2012, rond 03.00 uur, was een ontploffing in een woning aan de Oog in 't Zeilstraat in het centrum van Den Haag. De bewoner - die in de woonkamer voor de televisie in slaap is gevallen - werd wakker van een harde knal. Zijn slaapkamer en de hal waren een grote ravage. Ook brak er brand uit. De woning werd later onbewoonbaar verklaard. 
De politie vond buiten de woning de veiligheidspin van een handgranaat. Nader onderzoek wees uit dat een zogeheten fragmentatiegranaat door het open raam van de slaapkamer naar binnen was geworpen.
De ex-vriendin van de bewoner kwam snel in beeld als mogelijke verdachte van deze poging tot moord. De twee ex'en hadden al jaren ruzie, onder meer over de omgangsregeling en het gezag over hun zoon.

Vriend bekende gooien granaat

Vervolgens heeft de nieuwe vriend van de vrouw bekend een handgranaat door het raam te hebben gegooid. Zelf zegt hij hierover dat hij dacht een zogeheten ‘flash bang'-granaat te gooien. Deze granaat was vooral bedoeld om mensen te desoriënteren, niet om ze te verwonden. Ook beweert hij alleen geopereerd te hebben.
Het OM stelt dat de auto van de vrouw die bewuste nacht op camerabeelden te zien is in de omgeving van de Haagse woning.Verder blijkt uit mobiele-telefoongegevens dat beiden verschillende keren in de weken daarvoor gepost hebben bij de woning en de voetbalvereniging van de ex-vriend. Ook is het op basis van sms-verkeer aannemelijk dat de kinderen van de vrouw de nacht van de aanslag logeerden bij haar moeder, aldus de officier van justitie.

Aangehouden

De vrouw en haar nieuwe vriend zijn uiteindelijk aangehouden kort nadat zij een vuurwapen hadden aangeschaft. 
De uitspraak is over veertien dagen.