Standbeeld 'Indische Tantes' onthuld in Den Haag

DEN HAAG - Een standbeeld van de Indische Tantes is zaterdagmiddag op het Frederik Hendrikplein in het Haagse Statenkwartier onthuld. Wethouder Marjolein de Jong verzorgde de onthulling van het bronzen kunstwerk.

De twee Indische Tantes zijn volgens initiatiefneemster en schrijfster Yvonne Keuls niet weg te denken uit Den Haag. ‘Het monument staat symbool voor de gewone mens en voor de Indische tante die berooid is achtergebleven, maar haar schouders eronder zette en doorging’, aldus Keuls.

Het standbeeld is gemaakt door de Haagse kunstenaar Loek Bos. Hij maakte eerder ook beelden van Anne-Wil Blankers en Paul van Vliet.

Prijzengeld

Yvonne Keuls won vorig jaar de Haagse Cultuurprijs en schonk de 25.000 euro prijzengeld die daarmee gemoeid was aan de Indische Tantes, maar dat bedrag was niet toereikend. Daarom ging de schrijfster op zoek naar donateurs.

De 81-jarige Haagse heeft een duidelijke band met het voormalige Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Op zevenjarige leeftijd kwam ze vanuit Indië naar Nederland. In 2001 verscheen haar boek Indische tantes, over de verschillende zussen van haar moeder.

Deel dit artikel: