Fouten nekken Noël van Klaveren in finale WK turnen

Noel van Klaveren - WK turnen
Noel van Klaveren - WK turnen
ALPHEN AAN DEN RIJN - Noël van Klaveren kwam er vrijdag in de meerkampfinale van het WK turnen in Antwerpen niet aan te pas. Een valse start op brug ongelijk kwam de zeventienjarige turnster uit Alphen aan den Rijn niet te boven.
Met dank aan een uitstekende sprong, waarmee ze in de sprongfinale die ze misliep op de vierde of vijfde plaats had kunnen eindigen, werd ze uiteindelijk nog twintigste: 51,965. Van Klaveren debuteerde op een WK. Eerder dit jaar was ze bij het Europees Kampioenschap in Moskou goed voor zilver op sprong.
Uitgerekend op dat onderdeel begon ze woensdag in de kwalificaties met fouten. Van Klaveren herstelde zich daarna knap en noteerde een nieuw persoonlijk record. Ze sloot de kwalificaties af op de twaalfde plaats. Zonder fouten in de finale had Van Klaveren een top acht-klassering kunnen behalen.

Fouten

In de finale ging het al vroeg mis. Van Klaveren verloor haar balans op de brug met ongelijke liggers en viel. Met een score van 10,633 punten was een goede klassering meteen een illusie. Wolther Kooistra noemde het voor het toernooi een uitdaging om Van Klaveren twee optredens op rij stabiel te zien presteren. Het was haal valkuil in het verleden.
Ook in haar balkoefening bleef Van Klaveren niet foutloos. Ze wankelde twee keer en stapte één keer van de balk: 12,733 punt. Het was tijd voor damage control. Op vloer volgde een solide oefening, net iets minder dan woensdag waar ze dicht bij de finale kwam. Op sprong was ze zelfs een van de besten van de avond: 14,966 punten.
Met haar score van 51,965, ruim drie punten lager dan in de kwalificatie, hield ze uiteindelijk vier turnsters onder zich. 'Ik vond het heel leuk om me te kunnen meten met de wereldtop. Ondanks mijn fouten ben ik toch tevreden met de ervaring die ik op heb gedaan. Op naar de volgende EK's, WK's en de Olympische Spelen', aldus Van Klaveren.