Komst kankercentrum in Delft met protonentherapie onzeker

In het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis doet men veel onderzoek naar de behandeling van kanker. Hier wordt een kankerpatient bestraald in de bestralingsruimte
In het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis doet men veel onderzoek naar de behandeling van kanker. Hier wordt een kankerpatient bestraald in de bestralingsruimte
DELFT - De komst van een groot kankercentrum in Delft is onzeker geworden doordat zorgverzekeraars weigeren de behandelingen in het centrum te vergoeden. Dat schrijft de Volkskrant.
Het kankercentrum, Holland PTC is een samenwerking van de academische ziekenhuizen in Rotterdam en Leiden, en de TU Delft.  Het centrum moet op het Technopolis terrein vlakbij de A13 worden gebouwd en in 2016 de deuren openen.
In het centrum zal protonentherapie, een nieuw soort bestraling worden aangeboden. Protonen zijn minuscule deeltjes die bij uitstek geschikt zijn voor het bestralen van tumoren op een moeilijk behandelbare plaats. De hoeveelheid straling die in omliggend gezond weefsel terecht komt, kan sterk gereduceerd worden ten opzichte van ‘gewone’ radiotherapie. Dit verhoogt de kans op genezing en vermindert de kans op bijwerkingen van de behandeling.

Onbewezen techniek

Onder zorgverzekeraars bestaan twijfels over de meerwaarde van de behandeling. Zij menen dat in tijden van bezuinigingen het ongepast is een onbewezen techniek in te voeren. Daarom zouden verzekeraars maar met één centrum een contract af willen sluiten. Ook in Groningen, Amsterdam en Maastricht zijn plannen voor een kankercentrum met protonentherapie. De bouw van de centra kost ongeveer 350 miljoen.
Vorige maand besloten grote Amerikaanse zorgverzekeraars de vergoeding te schrappen voor de protonenbehandeling van patiënten met prostaatkanker. Aanleiding is een onderzoek, gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute, waaruit blijkt dat de nieuwe vorm van bestraling op lange termijn niet beter werkt, terwijl de kosten wel twee keer zo hoog zijn.
Minister Schippers (Volksgezondheid) verleent naar verwachting nog deze maand een aantal academische ziekenhuizen een vergunning voor de zogeheten protonentherapie.