Toch lijsttrekkerverkiezing PvdA Den Haag

DEN HAAG - De leden van de PvdA in Den Haag krijgen toch de mogelijkheid om een lijsttrekker aan te wijzen voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Het afdelingsbestuur van de partij heeft de vier kandidaten die zich hebben gemeld, getoetst en geschikt bevonden.

Door Lot van Bree

Een poging van het bestuur om PvdA-fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven naar voren te schuiven is mislukt.
Aan de lijsttrekkerverkiezing doen de raadsleden Marieke Bolle, Gerard Verspuij en Jos de Jong en wethouder Rabin Baldewsingh mee. De vier zouden volgens bronnen in het stadhuis, in de ogen van het bestuur te onbekend zijn.

Slecht opgewassen

Ook zouden ze slecht opgewassen zijn tegen de PVV van Geert Wilders. Deze partij doet in Den Haag mee met de gemeenteraadsverkiezingen en staat er in de landelijke peilingen, in tegenstelling tot de PvdA, goed voor.
Daarom zou het bestuur liever hebben gezien dat Jeltje van Nieuwenhoven de kar trekt. Maar Van Nieuwenhoven stelde als voorwaarde dat de andere vier kandidaten zich ten gunste van haar zouden terugtrekken, zo zeggen ingewijden. Zo zou het niet tot een verkiezing komen. Maar ten minste twee kandidaten zijn met deze eis niet akkoord gegaan.  
Nu schrijft het afdelingsbestuur in een verklaring dat het de kandidatuur van de vier kandidaten ‘van harte' steunt. 

Ruime ervaring

De vier beschikken over ruime ervaring in de gemeentelijke politiek en hebben een behoorlijke staat van dienst binnen de PvdA Den Haag. Vanuit de diversiteit en hun politieke ambities verwacht het afdelingsbestuur met dit viertal 'een stevige en boeiende campagne in de aanloop naar de ledenraadpleging’. 

Debat tussen lijsttrekkers

Op vrijdagavond 18 oktober is er een lijsttrekkersdebat waar de vier aan deelnemen en vanaf zaterdag 26 oktober kunnen leden hun voorkeur uitspreken. Op 6 november moet duidelijk worden wie lijsttrekker wordt.