'Bunker moet behouden blijven voor Den Haag'

REGIO - Het Haagse Atlantikwall-museum hoopt dat de Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog behouden blijft voor Den Haag. 'We zijn bang dat de bunker wordt verkocht aan een datacentrum', zegt vrijwilliger Tim de Mos van het museum.
De bunker aan de Van Ouwenlaan, naast Landgoed Clingendael, is te koop gezet door Rijkswaterstaat.
'Als het monument geveild wordt, dan is de kans groot dat het museum buiten de boot valt'. Het museum denkt dat de bunker zeven ton zal moeten opbrengen. De bunker heeft in de Tweede Wereldoorlog waarschijnlijk dienst gedaan als noodhospitaal voor Rijkscommissaris Seyss-Inquart.

Op Dolle Dinsdag naar binnen

'We mochten er nooit in', zegt de nu hoogbejaarde overbuurman Paul Wilde. 'Maar op Dolle Dinsdag was het ineens verlaten en kon ik naar binnen sluipen'. Wilde vond in de bunker een paar zakken met gedroogd vlees en soepgroenten. 'Daarmee zijn wij de hongerwinter doorgekomen. Ik ben nog blij dat ik toen die bunker in ben gegaan'.
Het zijn verhalen die volgens het Atlantikwall-museum aantonen dat de bunker niet zomaar moet worden verkocht aan een commerciele partij. 'Dat zou wel heel jammer zijn', zegt Tim de Mos.
Hij hoopt dat de gemeente Den Haag het belang van de bunker wil inzien. 'Zonder hun steun lukt het ons niet.' Rijkswaterstaat wil de bunker samen met andere Haagse gebouwen op een veiling gaan verkopen.