Hennepgeurkaarten ook naar andere regio-gemeenten

hennepkwekerij
hennepkwekerij
DEN HAAG - De zogenoemde hennepgeurkaart wordt vrijwel zeker ook in de rest van de regio verspreid. Nu is de kaart alleen nog uitgedeeld in Den Haag.
De kaart verspreidt een geur die lijkt op de lucht van een hennepkwekerij. Hierdoor kunnen mensen een kwekerij bij hen in de buurt sneller herkennen en hier melding van maken.
Volgens netbeheer Stedin is de hennepgeurkaart een succes. Uit onderzoek blijkt dat 75 procent van de 30.000 ontvangers (verdeeld over Den Haag en Rotterdam) de kaart hebben gebruikt.

Sneller melden

Twee derde van deze groep geeft aan een kwekerij nu beter te kunnen signaleren en dat dus sneller te kunnen melden. Zowel de netbeheerder als de politie krijgen nu dagelijks één bruikbare tip binnen.
Zo'n 90 procent zei de kaart te hebben gebruikt uit eigen veiligheid. Hennepkwekerijen maken vaak illegaal gebruik van elektriciteit of gaan er onverantwoord mee om. Deze energiefraude is volgens de netbeheerder erg brandgevaarlijk.

Kenmerken van een kwekerij

De hennepgeurkaart was destijds een initiatief van de landelijke Taskforce Aanpak Georganiseerde Hennepteelt. Naast een hennepgeur, die door gekras vrijkomt, bevat de kaart ook andere informatie over het ontdekken van een kwekerij.
Zo kunnen gezoem van ventilatoren en altijd gesloten gordijnen wijzen op een hennepkwekerij. Het is ook opvallend als een pand onbewoonbaar is, terwijl er wel mensen geregeld in- en uitlopen.