Russen boos om inval bij diplomaat in Den Haag

DEN HAAG - De Haagse politie heeft zich misdragen tegenover een Russische diplomaat. Dat zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. De diplomaat, Dmitri Borodin, zou tegen de grond zijn gewerkt, een klap op zijn hoofd hebben gekregen met een wapenstok en geboeid zijn afgevoerd.
De diplomaat heeft volgens Russische media gezegd dat hij zondag is 'aangevallen' in zijn huis in Den Haag door 'mensen in politie-uniform'. Dat zou zijn gebeurd nadat buren hadden geklaagd over zijn gedrag tegenover zijn kinderen.

Status kenbaar gemaakt

Volgens Borodin heeft hij zijn diplomatieke status kenbaar gemaakt. Hij wilde de agenten niet binnen laten omdat ze zich volgens hem niet konden identificeren.
De diplomaat is later door een andere Russische diplomaat opgehaald van het politiebureau volgens de mediaberichten. Hij zou geen excuses hebben gekregen van Nederland. Volgens een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is de diplomaat aangehouden ondanks zijn diplomatieke onschendbaarheid en viel ook de woning van Borodin onder die immuniteit.

Nog geen reactie van Nederland

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en de politie konden maandagavond nog niet ingaan op het Russische verhaal.
Het Russische protest komt op het moment dat Rusland en Nederland ook al diplomatiek in de clinch liggen vanwege het enteren en opbrengen van het onder Nederlandse vlag varende Greenpeaceschip Arctic Sunrise. De 30-koppige bemanning, onder wie twee Nederlanders, is aangeklaagd voor piraterij.