Onderzoek naar ongeluk met Schevenings schip

Kustwacht in actie op Noordzee
Kustwacht in actie op Noordzee
DEN HAAG - Het onderzoek naar de oorzaak van de aanvaring tussen het schip Maria van rederij Groen uit Scheveningen en een vissersboot ten zuidwesten van Den Helder is in volle gang.
Het is niet duidelijk of er sprake is van een ongeluk of opzet. De politie wil er voorlopig niets over zeggen. De reddingsoperatie en het zoeken naar de drie vermiste bemanningsleden is maandagmiddag afgesloten. Ter plaatse is de stroming zo sterk dat het zoeken verder zinloos is geworden. Er zal wel in het wrak worden gezocht wanneer dat is geborgen, aldus de politie. Rederij Groen en Rijkswaterstaat overleggen daar over.
Iedereen moet meewerken aan onderzoek
De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft twee medewerkers naar Den Helder gestuurd. Zij interviewen zo veel mogelijk betrokkenen om de toedracht te achterhalen. Dat kunnen opvarenden zijn, maar ook bergers of medewerkers van de betrokken rederijen. Iedereen is verplicht aan de gesprekken mee te werken. De Maria was een zogeheten guard vessel, een boot die moet voorkomen dat schepen te dicht bij een boorplatform of windmolenpark komen.
Het schip verging na de aanvaring met een Texelse kotter. Twee bemanningsleden konden worden gered. De kans dat de drie vermisten nog levend worden gevonden, is erg klein.