Leidse Rusland-deskundige: Nederlanders zijn te direct

REGIO - De relatie tussen Nederland en Rusland staat op scherp. Het loopt niet soepel vanwege de Nederlandse directheid en het gebrek aan stille diplomatie. Dat zegt dr. Henk Kern, universitair docent geschiedenis en Russische studies in Leiden.
‘De Russen zijn de ophef over Greenpeace en andere incidenten zat’, zegt Kern. ‘Ze drukken nu op een plek waar het ons pijn doet. De ene mep lokt nu eenmaal de andere mep uit. Dat is voor Russen een kenmerkende reactie.’
Dinsdag eiste de Russische president Vladimir Poetin excuses van Nederland, vanwege de manier waarop een Russische diplomaat behandeld werd door de politie in Den Haag. Poetin wil ook dat de betrokken agenten bestraft worden.
Vriendschap
Dit jaar wordt op uitnodiging van de Russen de vriendschap tussen Nederland en Rusland gevierd, maar er zijn veel voorbeelden van verzuurde verhoudingen. De affaire rond de Arctic Sunrise en het vasthouden van de bemanning, de homowet en de protesten uit Nederland, de dood van Dolmatov en het weigeren van visa aan een Nederlandse journalist en fotograaf.
Wereldhavendagen
Volgens Kern laten de Russen via een omweg weten dat ze gekrenkt zijn. Zoals tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. De Russen zouden er met een marineschip en de marine kapel bij zijn, maar lieten het op het laatste moment afweten.
‘Dat is de Russische manier om ongenoegen te laten blijken’, vertelt Kern. ‘Nederlanders zijn te direct. Zo wordt de directe reactie van minister Timmermans op het aanhouden van de bemanning van Greenpeace niet op prijs gesteld. De Russen hadden vooraf uitgebreid gewaarschuwd. Stille diplomatie werkt bij Russen beter. Ze laten niet graag openlijk met zich sollen.’