Onderzoek Omroep West: Ouderenpartij 50Plus meest afwezig in provinciehuis

DEN HAAG - De Ouderenpartij 50Plus was het afgelopen jaar bij de helft van de vergaderingen van Provinciale Staten niet aanwezig. Van de 12 bijeenkomsten miste Statenlid John Struijlaard van de eenmansfractie er 6, blijkt uit onderzoek van Omroep West.

Door Hans Hemmes

50Plus was daarmee de partij die het meeste verstek liet gaan.  Struijlaard geeft als verklaring dat een heupoperatie hem meer tijd kostte dan verwacht. Hij zou daardoor bijna een jaar uit de running zijn geweest.

Ook minste aantal vragen

50Plus kwam bij de verkiezingen van 2011 met één zetel in het provincieparlement en beloofde op te komen voor de belangen van ouderen. Tot dusver zijn eigen initiatieven uitgebleven. Het aantal schriftelijke vragen bleef dit jaar beperkt tot welgeteld één, dat is het minste van alle Statenleden. Struijlaard vindt dat het cijfer een vertekend beeld geeft. 'We voeren achter de schermen veel overleg met andere partijen en sluiten ons soms aan bij vragen of moties. Het is ook beter een paar vragen te stellen die goed zijn dan voor alles de ambtenaren bij de provincie lastig te vallen.'

Bij de vragenstellers voert de PVV de lijst aan met 35 vragen, gevolgd door de Partij voor de Dieren met 25. Groen Links eindigt op de derde plaats met 17 vragen. De enige vraag van 50Plus ging over de financiële garantie die de gemeente Rotterdam wilde geven voor de bouw van het nieuwe Feyenoordstadion.

 'Vreemde vergadercultuur'  

Volgens Struijlaard heeft 50Plus een paar jaar nodig om de draai te vinden in de provinciepolitiek. Hij hoopt de ondersteuning van de fractie binnenkort uit te breiden met 'goede mensen', die onderwerpen kunnen uitspitten. De partij zal dan een grotere rol kunnen spelen in debatten, maar kan niet overal bij aanwezig zijn. 'Je moet realistisch zijn als eenmansfractie en effectief omgaan met je tijd', zegt Struijlaard.

Als oud-ondernemer keek hij met verbazing naar de vergadercultuur op het provinciehuis. 'De Statenleden zijn teveel met procedures bezig, vergaderingen lopen uit. En ze praten over zaken waar de provincie niet over gaat, zoals een weg tussen de A13 en A16. Dat moet je toch aan de rijksoverheid overlaten.' 

Geen schade door affaire Krol

Struijlaard zegt de laatste tijd regelmatig aangesproken te worden over de affaire rond Henk Krol, de fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Hij moest het veld ruimen, omdat hij had verzuimd pensioen af te dragen voor werknemers van de Gaykrant. 'Dat is heel vervelend en jammer, een persoonlijk drama. Maar het gebeurt ook bij bedrijven of in gezinnen. Ik ben blij dat het niet vlak voor de verkiezingen is.' De inwoners kunnen in maart 2014 weer naar de stembus voor de gemeenteraden. In Alphen aan den Rijn mag dat al in november vanwege de herindeling.

Struijlaard spreekt berichten tegen over verdeeldheid en geruzie in de partij. 'We zetten nu met zijn allen de schouders eronder voor de mensen in het land.'

Deel dit artikel: