Excuses aan Rusland voor optreden Haagse politie

DEN HAAG - Nederland gaat excuses maken aan Rusland voor het oppakken van een Russische diplomaat, afgelopen zondag. De diplomaat Borodin is door de politie aangehouden na een klacht van buren over z'n gedrag tegen z'n kinderen.
Bij de arrestatie zou Borodin een klap hebben gekregen. Na een paar uur werd de Russische diplomaat weer vrijgelaten. Dinsdag liet het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat Nederland 'alle mogelijke mensenrechten had geschonden' door Borodin te arresteren.
De Russische president Poetin eiste excuses van Nederland omdat de man diplomatieke onschendbaarheid had en niet opgepakt had mogen worden. Wat er precies is gebeurd die avond is nog niet duidelijk omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken en de politie niet veel over de kwestie willen zeggen.
Over de kwestie ontstond maandag een diplomatieke rel.

Verklaring Buitenlandse Zaken

In een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat dat de aanhouding en het opsluiten van de diplomaat niet had gemogen. 'Op basis van de informatie van de politie komt minister Timmermans van Buitenlandse Zaken tot de conclusie dat met de aanhouding en detentie van een Russische diplomaat, die volledige immuniteit en onschendbaarheid geniet, het Verdrag van Wenen is geschonden. Hiervoor biedt de Staat der Nederlanden de Russische Federatie excuses aan.'

'Persoonlijk begrip'

In dezelfde verklaring staat dat minister Timmermans van Buitenlandse Zaken 'persoonlijk' begrip heeft voor het handelen van de politie. 'Die hebben gehandeld vanuit hun professionele verantwoordelijkheid voor een situatie die zij na een melding aantroffen'.
Nederland en Rusland blijven in gesprek over de verdere afwikkeling van dit voorval, aldus het ministerie.