Politie betrekt burgers bij boeven vangen

REGIO - De politie in de regio bindt dit najaar opnieuw de strijd aan met woninginbrekers. Ook burgers worden daarbij actief betrokken om het aantal inbraken terug te dringen.
Vooral in de periode tussen oktober en april wordt er vaker ingebroken dan in de rest van het jaar. Burgers krijgen van de politie tips om een woninginbraak te voorkomen, maar ook het bijdragen aan een veilige samenleving komt aan bod.
'Mensen schromen nog steeds vaak om 112 te bellen, omdat ze denken dat dat alleen mag als er iemand overlijdt of ernstig gewond is', licht politiechef Marlé van Tol toe. 'Maar het alarmnummer is er ook om verdachte situaties te melden.'
Verdachte man
In Roelofarendsveen is maandag gestart met een proef waarbij een onopvallende politieagent zich voordeed als inbreker. 'We stuurden hem met een breekijzer de wijk in om te kijken hoe mensen daarop zouden reageren', aldus teamchef Anouk Veenstra.
'Het was leuk om te zien hoe verschillend mensen handelen. Er was iemand met een hond die de verdachte volgde', gaat Veenstra verder. 'Een ander vertelde de man wel opvallend te vinden, maar pas de politie te bellen als er signalen kwamen van een inbraak in de buurt.'
Politieagenten op pad
In de hele regio gaan agenten de komende weken op pad om woninginbraken onder de aandacht van burgers te brengen. Daarbij kijken ze meteen naar de veiligheid van huizen om de bewoners daarop te attenderen.
De politie controleert ook opvallende auto’s langs de wegen. Daarbij wordt een ANPR (Automatic Number Plate Recognition) ingezet. Auto’s waar iets aan mankeert komen dan middels een scan van het kenteken meteen naar voren.