Haagse verdachten pinfraude berecht in Duitsland

DEN HAAG - Twee Haagse verdachten van een miljoenendiefstal met valse creditcards zullen toch in Duitsland worden berecht. Dat zegt Bob Kaarls, advocaat van een van hen. 'Er is helaas besloten ze toch over te leveren. En ik ben bang dat de straf daar veel hoger wordt dan hier.'

In de nacht van 19 op 20 februari van dit jaar werd ruim dertig miljoen euro gestolen van de Muscat Bank in Oman. De zaak kwam in Duitsland aan het licht toen in Düsseldorf Eddy Z. en zijn moeder Wilma door de politie op heterdaad werden betrapt. Via Nederlandstalige sms'jes kwam de Duitse justitie de Haagse Abraham G.M. en Petrus T., de cliënt van Kaarls, op het spoor.

'Ik heb contact gezocht met de Duitse officier van justitie', zegt Kaarls. 'Hij liet weten dat het kan uitlopen op een strafeis van vier tot zes jaar. Dat is misschien redelijk voor iemand die alles heeft georganiseerd, maar voor iemand die alleen maar heeft gepind en een klein deel van de buit zou krijgen, is het vrij hoog. In Nederland zou het hooguit een of twee jaar worden. Ik ben bang dat ze alle verdachten op één hoop zullen gooien, als 'die bende misdadigers uit Nederland'.'

In Den Haag beraamd

Het daadwerkelijke pinnen is in Duitsland gebeurd. 'Maar dat is slechts een klein deel van een zaak', zegt Kaarls. 'Het beramen, de voorbereiding en de nasleep, het lijkt erop dat dat allemaal in en rond Den Haag is gebeurd. Dan vind ik dat je ze ook hier moet berechten.' Maar dat gaat dus niet door.

Eddy, Wilma en een Griek zitten vast in Duitsland. Abraham en Petrus zitten nog in Nederland in 'overleveringsdetentie'.

Deel dit artikel: