Nobelprijs voor de Vrede krijgt mogelijk Haags tintje

DEN HAAG - De winnaar voor de Nobelprijs voor de Vrede lijkt dit jaar een Haags tintje te krijgen. Volgens kenners is de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) de belangrijkste kanshebber. Het hoofdkantoor van de OPCW zit in Den Haag.
Speculaties hierover worden versterkt door uitlatingen van de voorzitter Thorbjørn Jagland van het Nobelcomité. Hij zei vrijdagochtend tegen journalisten in Oslo dat het dit jaar niet moeilijk was om de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede te kiezen. Hij is er naar eigen zeggen van overtuigd dat de winnaar prima past in de historie van de vredeprijs.
'We zijn het geleidelijk eens geworden voor de laatste bijeenkomst en hadden geen behoefte aan extra vergaderingen. Het was een relatief makkelijk proces dit jaar en niet erg moeilijk om bij de winnaar uit te komen', aldus Jagland. 'We willen de prijs altijd koppelen aan het testament van Alfred Nobel en tegelijkertijd aan de actualiteit knopen en ik denk dat we dit jaar dat ook zullen zien', stelde de voorzitter met een glimlach.

Chemische Wapenconventie

De OPCW ziet toe op de naleving van de Chemische Wapenconventie. Het verdrag is twintig jaar geleden gesloten en trad in 1997 in werking. Momenteel is de organisatie nauw betrokken bij de inspanningen van de Verenigde Naties om de chemische wapens in Syrië te vernietigen.
De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede wordt vrijdag om 11.00 uur bekendgemaakt.