Rusland eist dat Haagse agenten bestraft worden

DEN HAAG - Rusland blijft erbij dat de Haagse agenten die de Russische diplomaat Dmitri Borodin vorige week arresteerden, moeten worden bestraft. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou vrijdag laten weten aan de Nederlandse ambassadeur.
'Wij blijven wachten op verdere stappen, vooral juridische maatregelen tegen de Nederlandse functionarissen die zich schuldig hebben gemaakt aan schendingen van het internationale recht, die ook door Nederland zijn erkend', laat het Russische ministerie weten.
Eerder zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken dat strafmaatregelen tegen de agenten die Borodin arresteerden, niet aan de orde zijn.
Verslag
De Nederlandse ambassadeur bood vrijdagochtend op het ministerie in Moskou
aan. Hij zei tegen Russische journalisten dat hij hoopte op een snelle oplossing van de zaak.
Maar de Russische minister Sergej Lavrov liet weten dat hij niet snel zal reageren op de Nederlandse documenten. 'Vanmorgen waren we met andere zaken bezig, we hadden de minister van Buitenlandse Zaken van Koeweit op bezoek', zei hij tegen het persbureau ITAR-TASS. 

Kindermishandeling

Borodin werd gearresteerd omdat hij verdacht werd van kindermishandeling. Het Meldpunt Kindermishandeling onderzoekt de zaak.
Bij de arrestatie zou Borodin een klap hebben gekregen. Na een paar uur werd de Russische diplomaat weer vrijgelaten. Dinsdag liet het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat Nederland 'alle mogelijke mensenrechten had geschonden' door Borodin te arresteren. De Russen eisten straf voor de betrokken agenten. Nederland bood woensdag excuses aan, maar liet ook weten dat er begrip is voor het politieoptreden.