Huidige D66-leiders duikelen op Haagse kieslijst

D66-lijsttrekkers debat Den Haag
D66-lijsttrekkers debat Den Haag
DEN HAAG - De leden van D66 in Den Haag hebben de kieslijst van hun partij flink aangepast. Zij hebben zittend wethouder Marjolein de Jong - drieënhalf jaar geleden nog lijsttrekker - lager gezet.
De selectiecommissie wilde haar op de derde plek, de leden waardeerden haar af naar zes. Dit terwijl De Jong een interne campagne was begonnen om hoger op de lijst te komen.
Fractievoorzitter Rachid Guernaoui, die er de afgelopen tijd geen geheim van maakte dat hij hoopte op een hogere plaats dan de vierde, kukelde eveneens omlaag na ingrijpen van de leden. Hij komt op vijf.

Dander stabiel op twee

De beide huidige D66-leiders worden op de lijst ingehaald door oud-afdelingsvoorzitter Robert van Asten (van nummer acht naar nummer drie) en raadslid Kim Waanders (van zeven naar nummer vier). Het zittend raadslid Tobias Dander was door de selectiecommissie op twee gezet, de leden zijn het daarmee eens.
Tijdens een lijsttrekkersverkiezing hadden de democraten al wethouder Ingrid van Engelshoven als hun nummer een aangewezen voor de raadsverkiezingen van maart volgend jaar. Zij won met een groot verschil in stemmen van Guernaoui. D66 heeft nu zes zetels in de Haagse gemeenteraad en levert twee wethouders.