Verzekeraars: Schade wateroverlast valt mee

REGIO - Volgens de eerste schattingen heeft de langdurige regenval van zondag een half miljoen euro schade veroorzaakt. Bij het Verbond van Verzekeraars zijn maandag vooral meldingen over ondergelopen kelders en panden binnengekomen. Het geschatte schadebedrag is exclusief schade in de landbouw.
Verzekeraar Interpolis zei het veel drukker te hebben dan andere maandagochtenden. Particulieren en bedrijven claimden bij elkaar ruim 6 ton bij Interpolis.
'Het valt relatief gezien mee', aldus een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. 'Als dit later in de herfst was gebeurd, was de schade groter geweest. Door bladval raken dakgoten dan verstopt, waardoor het water niet alleen via de onderkant van de woning maar ook van bovenaf naar binnen stroomt.'

Niet veel regen in korte tijd

Volgens de woordvoerder is schade door regenval vaak groter als er in korte rijd veel regen valt, zoals tijdens hoosbuien in de zomer. Zondag is er veel regen gevallen, maar wel verspreid over de hele dag.
De schade is ook relatief beperkt gebleven door de reactie van waterschappen en de brandweer. 'Met het creëren van waterbergingen en de inzet van pompen hebben ze alert gereageerd op de situatie', zegt de woordvoerder.