Haagse makelaar Kauffman veroordeeld voor hennepteelt en fraude

Makelaar Menny Kauffman
Makelaar Menny Kauffman
DEN HAAG - De Haagse makelaar Menny Kauffman is maandag veroordeeld tot 18 maanden celstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Kauffman bracht hennepkwekerijen onder in panden in Den Haag en Rotterdam. Ook heeft hij gesjoemeld met huurovereenkomsten.
In de periode van mei 2012 tot en met afgelopen juni heeft Kauffman met handlangers in vijf verschillende panden ruim drieduizend hennepplanten geteeld.
De panden, die eigendom waren van particulieren, werden op naam van spookhuurders verhuurd. De makelaar heeft hiermee meerdere keren opzettelijk gebruik gemaakt van vervalste contracten.

Schade niet te verhalen

De makelaar heeft de eigenaren van de diverse panden met forse schade opgezadeld, die niet of nauwelijks te verhalen valt, aldus de rechter. Het vertrouwen dat huiseigenaren in makelaars moeten kunnen stellen, heeft door de Hagenaar een fikse deuk opgelopen. Volgens de rechtbank heeft de man er geen blijk van gegeven dat hij fout zat, maar is hij blijven benadrukken dat hem slechts onrecht is aangedaan.
De straf van de rechtbank viel overigens wel lager uit dan de 21 maanden celstraf die het Openbaar Ministerie had geëist.
Grote vis
De gemeente Den Haag was verrukt met de arrestatie van Menny Kauffman in juni. Volgens wethouder Marnix Norder van Volkshuisvesting is Menny Kauffman 'een grote vis'. De omstreden makelaar kreeg eerder al boetes van de gemeente voor huisjesmelken.