Justitie eist tot 3 jaar cel voor fraude en witwassen in Den Haag

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft tegen drie verdachten uit Den Haag celstraffen geëist voor fraude en witwassen. De verdachten zijn twee mannen en een vrouw.
De zaak kwam aan het licht toen bleek dat op twee adressen in Den Haag spullen werden bezorgd die met valse creditcardgegevens waren aangeschaft. Het gaat om ongeveer 450 pakketjes die onder een valse naam zijn besteld.
Uit onderzoek bleek dat de bestelde spullen daarna weer op Marktplaats.nl werden doorverkocht. Zo werd op de dag dat er een speakerset van 799 euro werd bezorgd, een advertentie voor de apparatuur op de verkoopsite gezet. Daarin werd de set voor 600 euro aangeboden.

Spullen doorverkocht

De politie kocht de set van een 36-jarige Haagse verdachte. Hij hoorde maandag door justitie 3 jaar cel tegen zich eisen. Als het aan de officier van justitie ligt krijgt een 40-jarige handlanger uit Den Haag 9 maanden cel. Hij zou de spullen in zijn bezit hebben gehad en daarna hebben doorverkocht.
Bij huiszoekingen op twee adressen heeft de politie computers gevonden met facturen die op fraude wijzen. In de administratie werd bijgehouden met welke valse naam, welk e-mailadres en welke misbruikte kaartgegevens er bestellingen zijn gedaan.
Het Openbaar Ministerie vindt dat een 39-jarige vrouw ook de gevangenis in moet. Ze wordt niet alleen verdracht van creditcardfraude, maar ook van gesjoemel met persoonsgebonden budgetten.
In zes gevallen zou de vrouw documenten hebben vervalst. Zo werd budget aangevraagd voor iemand die niet meer in leven bleek te zijn. De 39-jarige vrouw hoorde 2 jaar cel tegen zich eisen.