Koning Willem-Alexander opent publieksruimte Nationaal Archief

DEN HAAG - Koning Willem-Alexander heeft dinsdag in Den Haag het nieuwe publiekscentrum van het Nationaal Archief geopend. Hij deed dat in aanwezigheid van minister Jet Bussemaker van OCW.

Bussemaker noemde het archief in een toespraak 'een onmisbare bron van een sterk land van zelfbewuste mensen'. Het archief is het 'Nederlands geheugenpaleis', aldus de bewindsvrouw.

Het Nationaal Archief was altijd goed in het conserveren en bestuderen, maar niet in het presenteren van de 'magische collectie', stelde directeur Martin Berendse. Daarom is er nu een nieuwe publieksruimte ingericht.

De officiële opening is opgefleurd met de expositie 'Het geheugenpaleis - met je hoofd in de archieven’. Daarin krijgen bezoekers een kleine selectie uit de historische schatten van het archief.

900 Meter plankruimte voor Beatrix

Speciaal voor de opening en het bezoek van de koning was nagemeten hoeveel meter plankruimte de stukken uit de regeerperiode van oud-koningin Beatrix in beslag gaan nemen. 'Tot 1988 komen we al aan 30 meter. Voor de hele periode zal 900 meter nodig zijn', vertelde Bussemaker.

Ze verwacht dat het archief over de regeringstijd van Willem-Alexander 'hybride' zal zijn, met een kleiner aandeel papier en een groter deel digitaal.

Deel dit artikel: