Provincie onderzoekt aanleg Duinpolderweg, ondanks massaal protest van bewoners

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - De provincie Zuid-Holland wil doorgaan met onderzoek naar de Duinpolderweg, een nieuwe verbinding tussen de A4 en N206 bij Hillegom.
De weg moet de verkeersproblemen op de wegen tussen Noord- en Zuid-Holland oplossen. Natuur- en milieuorganisaties en bewoners van Hillegom verzetten zich massaal tegen de weg. Er zijn honderden bezwaren tegen het plan ingediend.
De tegenstanders spreken schande van de 'Duinkolderweg' die dwars door een mooi poldergebied dreigt te lopen. Provinciale Staten praat woensdag over het voorstel voor de aanleg van de weg. Bewoners zullen dan opnieuw protesteren tegen de verbinding. Zij zullen de politiek oproepen het plan in de prullenbak te gooien.

Financiering nog niet rond

De financiering van de weg is nog onzeker. De provincies rekenden op een bijdrage van ongeveer 70 miljoen euro van de rijksoverheid. Maar minister Melanie Schultz-van Haegen laat in een brief weten de weg niet van bovenregionaal belang te vinden en is dus niet bereid om mee te betalen.
GroenLinks in Provinciale Staten deed daarop een oproep om te stoppen met het onderzoek. Maar Noord- en Zuid-Holland denken de minister alsnog over de streep te kunnen trekken, omdat de nieuwe weg belangrijk is voor de bollenteelt en de bereikbaarheid van Schiphol.