Den Haag wil geen ambtenarenstad meer zijn

Hofvijver Den Haag
Hofvijver Den Haag
DEN HAAG - Jarenlang gold Den Haag als een ambtenarenstad, de ‘schrijftafel van Nederland’. Maar dat gaat veranderen, als het aan het gemeentebestuur ligt. Den Haag moet een toeristenstad worden.
Met als gevolg dat er een miljoen euro gaat naar het verbeteren van Scheveningen én dat er afspraken zijn gemaakt om 100.000 toeristen uit China hierheen te halen. Ook zijn er plannen voor een Koninklijk Museum en – net als in Londen – het wisselen van de wacht bij het paleis.
Want, aldus het college, bij het Rijk ‘zijn al veel banen verdwenen en dreigen er nog meer verloren te gaan. Het is voor de stad dan ook belangrijk om meer ijzers in het vuur te hebben.'

Volop inzetten op trekken van toeristen

Volop inzetten op het trekken van meer toeristen, lijkt de beste optie, staat in een nieuwe nota die burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad hebben gestuurd. Het college wijst erop dat Den Haag nu al de tweede toeristische stad van Nederland is. En dat de sector groeit, ondanks de crisis.
Volgens het stadsbestuur heeft Den Haag met het Vredespaleis en de vernieuwde boulevard grote trekpleisters in huis. Maar er zijn ook attracties bij gekomen of andere vernieuwd, zoals Madurodam, het Louwman Museum, Panorama Mesdag en ProDemos.

Op de kaart dankzij evenementen

Andere belangrijke pluspunten zijn het aantrekken van een paar flinke evenementen ‘die de stad mondiaal op de kaart zetten’. Daarbij denkt het college aan de internationale conferentie over kernwapens in 2014 die door veel regeringsleiders wordt bijgewoond en het WK Hockey 2014.
Bij het uitwerken van de plannen om een ander type stad te worden, willen de gemeente, de bedrijven en organisaties die in het toerisme actief zijn, zich richten op de hoogtepunten die er nu al zijn: internationale stad van vrede en recht, stad aan zee en koninklijke stad.

Een miljoen voor Scheveningen

Veel ideeën moeten nog verder worden uitgewerkt. Maar het college wil in ieder geval 1 miljoen euro uittrekken voor een plan om meer toeristen naar Scheveningen te lokken.
De ambities zijn niet mis. Tot aan 2020 moet het toerisme jaarlijks groeien met 3 procent. Het aantal overnachtingen in hotels moet omhoog van 1,2 miljoen in 2012 naar 1,5 miljoen over zeven jaar.

Onderzoek naar Vredescentrum

Dat vergt nog wel heel wat werk. Zo moet er voortaan jaarlijks een gigantisch evenement komen, te vergelijken met het WK hockey. Daarnaast wordt onderzocht of er een Vredescentrum of Koninklijk Museum in de stad kan komen.
Het Vredespaleis moet ook vaker open voor publiek, evenals de koninklijke stallen en de koninklijke wachtkamer op station HS. Als het mogelijk is, komt er ook een ‘hop-on-hop-off-bus' voor toeristen en verschijnen er in de stad twintig touchscreens met toeristische informatie en een netwerk van schermen met filmpjes over het toeristisch aanbod.