BN’ers op de bres voor cultuurpaleis

DEN HAAG - Bekende musici als dirigent Jaap van Zweden en pianist Wibi Soerjadi breken een lans voor de bouw van het nieuwe cultuurpaleis in Den Haag. Tijdens een commissievergadering van de Haagse gemeenteraad over het Spuiforum, hebben de BN’ers zich dinsdagavond in een videoboodschap uitgesproken voor het bouwproject.
Het Residentie Orkest, een van de toekomstige gebruikers van het cultuurpaleis op het Spuiplein heeft de videoboodschap opgenomen en in de raadszaal vertoond. Van Zweden, Soerjadi maar ook cabaretier Tijl Beckand en chef-dirigent Jan Willem de Vriend noemen een nieuw cultuurpaleis belangrijk voor Den Haag en het Residentie Orkest.
Thuis voelen
‘Als er een orkest in Nederland een eigen zaal verdient die klinkt als een klok dan is dat het Residentie Orkest wel’, zegt Van Zweden. En volgens Wibi Soerjadi is het erg belangrijk dat publiek en orkest zich thuis voelen in een zaal. Tijl Beckand toont zich een voorstander van het Spuiforum omdat de muziek daar ‘beter, langer en mooier klinkt’.
Naast deze loftuitingen over het cultuurpaleis lieten dinsdagavond ook veel tegenstanders van zich horen. Leden van actiegroep Dooievaar blijven zich verzetten tegen de nieuwbouw, onder andere omdat het gebouw het Spuiplein grotendeels opslokt. Bewoners van de binnenstad vrezen voor overlast en ook vinden sommigen het 181 miljoen euro kostende cultuurpaleis in deze crisistijd onverantwoord.
Renovatie 
Eind oktober moet de gemeenteraad beslissen of er een nieuw cultuurpaleis wordt gebouwd of dat de bestaande Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater worden gerenoveerd. Renovatie lijkt een onaantrekkelijke optie omdat deze 7,5 miljoen euro duurder is dan nieuwbouw. Ook zou volgens berekeningen van het college van burgemeester en wethouders de jaarlijkse exploitatie hoger uitvallen. Daarom wil het college een nieuw cultuurpaleis en wijst renovatie van de hand.
Het nieuwe culturele complex wordt het nieuwe onderkomen van het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater. In juli heeft de gemeenteraad in meerderheid ingestemd met het verstrekken van een krediet van 181 miljoen euro. Of dit wordt besteed aan nieuwbouw of renovatie is aan de gemeenteraad.