Nog steeds geen goede douche voor 4-jarige Nezjin

KATWIJK - De familie Hoessein uit Katwijk moet nog langer wachten op een aangepast verblijf voor hun 4-jarige dochter. Zij vragen het Centraal Orgaan Asielzoekers al anderhalf jaar om aanpassingen aan hun verblijf op vliegkamp Valkenburg voor hun 4-jarige gehandicapte dochter Nezjin. Ze hebben hun zaak voor de rechter gebracht, en die gaf vandaag aan nog meer tijd nodig te hebben.
Met een gehandicapt kind in een asielzoekerscentrum wonen is niet altijd even makkelijk. De familie Hussein uit Irak zit al een tijdje in Katwijk en kan daarover mee praten. Voor hun 4-jarige dochtertje Nezjin zijn allerlei aanpassingen in huis nodig om normaal te kunnen leven. Allerlei instanties buitelen al anderhalf jaar over elkaar heen, maar er gebeurt niks. En daarom is de familie naar de rechter gestapt.
Zonder aanpassing kan ze niet goed douchen en niet naar de wc. Ze heeft wel een speciale wasstoel gekregen, maar die past niet in de douche. Haar moeder is ook nog halfzijdig verlamd en kan eigenlijk ook niet uit de voeten in de badkamer.

Inhumane situatie

Pim Fischer, de advocaat van de familie, vindt het inhumaan. 'Het kind moet zich kunnen douchen en naar het toilet kunnen',  zegt hij. 'Het COA verplicht het meisje in dit pand te blijven, maar past het vervolgens niet aan.' Volgens hem is de ombudsman erbij betrokken, is de minister aan z'n jas getrokken en is de gemeente Katwijk gevraagd om te bemiddelen.

'Unit is aangepast aan hun wensen'

‘Het is een oud gebouw, een oude marinebasis', zegt Jan Willem Anholts van het COA.' Wij kunnen geen dragende muren breken. We hebben gesproken met het gezin en we hebben een andere unit aangepast op basis van hun wensen.’ Maar die unit is kleiner dan wat ze nu hebben. De familie moet dan met zeven man in twee kamers en dat is te onrustig voor de 4-jarige Nezijn.