Voorburger Van Egmond wint met 'Gijp' NS Publieksprijs

VOORBURG - Het boek 'Gijp' van de Voorburgse journalist Michel van Egmond is de winnaar van de NS Publieksprijs 2013. Dat werd dinsdagavond bekendgemaakt in het tv-programma De Wereld Draait Door. Het relaas over oud-voetballer, voetbalanalist en mediafenomeen René van der Gijp kreeg 40 procent van de stemmen en mag zich daarmee 'Boek van het Jaar' noemen.
Van Egmond kreeg een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7500 euro en een eersteklasjaarabonnement van de NS. Een recordaantal van ruim 96.000 mensen bracht afgelopen weken zijn stem uit op de genomineerde titels voor de 27e editie van de literaire publieksprijs.
Het winnende boek gaat over 'de opkomst, neergang en wederopstanding' van Van der Gijp, in een roerige periode waarin hij te kampen kreeg met een burn-out. Het boek schetst met veel anekdotes zijn spelerscarrière, zijn jeugd, zijn televisieloopbaan en zijn levensvisie. Het geeft tegelijkertijd een blik achter de schermen van het RTL-programma Voetbal International, waar Van der Gijp als vaste analist aan tafel zit.

Kwart miljoen over de toonbank

Gijp stond vorig jaar in totaal 7 weken op de eerste plek in De Bestseller 60. Er gingen al ruim 250.000 exemplaren van over de toonbank. Naast Gijp waren vijf andere titels genomineerd: Aan niemand vertellen van Simone van der Vlugt, De voedselzandloper van Kris Verburgh, Dit zijn de namen van Tommy Wieringa, Reizen zonder John van Geert Mak en De vergelding van Jan Brokken.

Best verkochte titels

De zes genomineerde boeken behoren tot de best verkochte titels van het afgelopen jaar (mei 2012-mei 2013). Een selectiecomité van boekverkopers en bibliothecarissen maakte de keuze. Vervolgens kon het publiek via internet zijn stem uitbrengen. Daarnaast was er een 'kernjury' van 275 boekenliefhebbers die mochten stemmen. Vorig jaar won het boek Tonio van A.F.Th. van der Heijden.