Haagse oud-PvdA’er Okcuoglu nu hoog op GroenLinks-lijst

DEN HAAG - Het Haagse raadslid Mustafa Okcuoglu dat vlak voor de zomer uit de PvdA stapte, staat nu hoog op de kieslijst van GroenLinks voor de verkiezingen van maart volgend jaar. Okcuoglu zegde in juli zijn lidmaatschap van de PvdA op omdat hij het niet eens was met de bouw van een nieuw cultuurpaleis op het Spuiplein.

De leden van GroenLinks moeten tijdens een vergadering op 23 november bepalen wie op de plekken twee en drie komt van GroenLinks, naast Okcuoglu is Bastiaan Verberne voorgedragen.

Tijdens een lijsttrekkersverkiezing bepaalden de leden dat raadslid Inge Vianen (1975) de nummer één op de lijst wordt. Zij kreeg 73,6 procent van de stemmen. Haar opponent, oud-raadslid Jeannine Molier, haalde 23,2 procent.

'Den Haag groenste stad van Nederland'

Vianen wil van Den Haag de groenste stad van Nederland maken. Op ieder dak moet minimaal een zonnepaneel verschijnen, overal moet gescheiden afval worden opgehaald en de luchtvervuiling dient ‘keihard’ te worden aangepakt.

In het verkiezingsprogramma – dat nog wel definitief moet worden vastgesteld – staat ook dat de ozb in Den Haag weer omhoog gaat, als het aan GroenLinks ligt. Onder het college van PvdA, VVD, D66 en CDA is die de afgelopen jaren steeds omlaag gegaan. GroenLinks wil de huizenbelasting terug naar het niveau van 2009. Het geld dat dit oplevert gaat naar duurzaamheid.

Autobezit ontmoedigen

Verder wil de partij het autobezit ontmoedigen. De nieuwe grote ontsluitingsweg voor Den Haag, de Rotterdamsebaan,  moet niet worden aangelegd. Parkeren wordt duurder. Dit levert geld op om te investeren in openbaar vervoer, fiets en milieu.

Oud-PvdA’er Okcuoglu zegt dat hij zich zeer thuis voelt bij zijn nieuwe partij. Volgens hem paste hij eigenlijk al langer niet meer bij de sociaal-democraten omdat die ‘niet links genoeg’ zouden zijn. Dat de PvdA nu ook nog voluit de bouw van het cultuurpaleis steunt, was volgens hem de druppel.

Nu nog niet over naar GroenLinks

Hij gaat de komende tijd nog wel verder als zelfstandig raadslid. Als de leden van GroenLinks zijn hoge plek op de lijst steunen, gaat hij nadenken over samenwerking met zijn nieuwe partij, zegt hij.

 

Deel dit artikel: