90 miljoen aan boetes voor malafide uitzendbureaus

REGIO - Malafide uitzendbureaus hebben de afgelopen anderhalf jaar voor meer dan 90 miljoen euro aan boetes en naheffingen opgelegd gekregen. Dat schrijft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer.
De bedrijven hebben zich onder meer schuldig gemaakt aan onderbetaling. Ook hielpen ze mensen die illegaal in Nederland verblijven aan werk. Verder zouden ze hebben gesjoemeld met inkomstenbelasting, loonheffing en omzetbelasting.
Ook in Zuid-Holland hebben malafide uitzendbureaus personeel aan tuinders geleverd. Asscher wil daar nu korte metten mee maken door ook de leidinggevenden van de bureaus aan te pakken.

Boete

Zij moeten een boete betalen en kunnen die niet meer ontlopen door het uitzendbureau failliet te laten gaan. De eerder opgelegde boete wordt dan verhaald op het nieuwe uitzendbureau.
Verder kan de rechter hen een bestuursverbod opleggen, zodat ze geen nieuw bedrijf meer kunnen oprichten.

Inspectiegegevens openbaar

Minister Asscher wil ook de inspectiegegevens openbaar maken om werknemers en ondernemers voor foute uitzendbureaus te waarschuwen. Omdat sommige uitzenders ook rommelen met grensoverschrijdende arbeid, heeft Asscher afspraken gemaakt met Polen, Roemenië en Bulgarije over het uitwisselen van gegevens.
De inspectie van zijn ministerie heeft de afgelopen anderhalf jaar zeshonderd uitzendbureaus onderzocht. In bijna eenderde van de gevallen constateerde de inspectie overtredingen.