Oud-agenten: Haagse politie gebruikt buitensporig geweld tegen allochtonen

DEN HAAG - Agenten van het Haagse politiekorps in de Schilderswijk gaan zich te buiten aan bovenmatig geweld tegen allochtonen. Daarnaast heerst er een sfeer van intimidatie en racisme in dat deel van het Haagse korps. De misstanden concentreren zich rond het politiebureau De Heemstraat, zo blijkt uit een reportage van Omroep West.

Door Marcel van den Eng en Vincent Veenman

Volgens drie oud-agenten en verschillende slachtoffers zijn gedupeerden geïntimideerd, in elkaar geslagen en mishandeld. In alle gevallen gaat het om buitenproportioneel geweld. Uit verklaringen blijkt dat er een cultuur van geweld zou bestaan bij het bureau De Heemstraat, een cultuur die al jarenlang in stand wordt gehouden.
De drie oud-agenten die Omroep West sprak, hebben het over ‘discriminatie, intimidatie en mishandeling’ op het politiebureau De Heemstraat. Allemaal willen ze anoniem blijven uit angst voor problemen met hun voormalige werkgever. De agenten functioneerden meer dan tien jaar bij de politie in Den Haag. Eén van hen werkte drie jaar op het bureau De Heemstraat.

Boekje open

Het politiebureau De Heemstraat ligt nabij de bekende Haagse Markt. Het ligt middenin de Schilderswijk, een buurt die bekend staat als probleemwijk met veel criminaliteit. Al langer heeft Omroep West verhalen gehoord dat er zaken mis zouden gaan, dat agenten veel te gewelddadig zouden optreden, vooral tegen Marokkaanse jongens in de buurt. Voor het eerst doen nu oud-politiemensen en ook slachtoffers een boekje open over de vermeende misstanden op het bureau.
Eén van de agenten die uit de school klapt, vertelt: ‘Een verdachte die in de boeien op de achterbank een grote bek had, moest dat bekopen met vuistslagen.' Volgens de diender werd in het rapport op zo’n moment standaard geschreven dat er verzet van de verdachte was bij de aanhouding. ‘Iedereen wist dat daar niets van klopte, maar er werd mee ingestemd.'

Herkend door collega's

Een politieman die zeventien jaar bij de politie werkte en lange tijd in de Schilderswijk woonde, vertelt met eigen ogen te hebben gezien hoe op een avond op straat acht collega’s inbeukten op een Marokkaanse jongen. Hij nam dat zelf waar als burger. ‘Ik heb er wat van gezegd, maar wilde niet herkend worden door collega’s.' Een andere diender laat weten dat chefs hun agenten indekken. ‘Je moet meedoen, je verlinkt nooit je collega’s, anders moet je weg.'
Bij Omroep West zijn eveneens de verhalen van zeker vijf slachtoffers bekend. Twee van hen durven hun ervaringen te delen. De rest wil er niet veel over kwijt uit angst voor represailles. Zeker sinds 2006 zouden geregeld op politiebureau De Heemstraat met name allochtone arrestanten door agenten in elkaar worden geslagen, vaak buiten het zicht van interne camera´s.

Volledig arbeidsongeschikt

Eén van de slachtoffers laat weten na zijn aanhouding in oktober 2011 op het politiebureau De Heemstraat in elkaar te zijn geslagen bij de receptie. Hij brak daarbij zijn hand. ‘Ik werd beetgepakt en het trappenhuis in gesleept. Een motoragent schopte mij in mijn rug.' Dat zou bewust buiten het zicht van de camera’s zijn gebeurd. Het slachtoffer zegt door de gebeurtenis volledig arbeidsongeschikt te zijn.
Een andere gedupeerde vertelt al meerdere keren te zijn mishandeld door agenten van bureau De Heemstraat. 'Ik werd geboeid achterin de auto gezet en geslagen. Op het bureau werd ik in de cel in mijn ribben geslagen, terwijl ik handboeien om had.' In het verleden zegt de man drijfnat een nacht in de cel te hebben doorgebracht nadat hij met een brandslang was bespoten.
Sommige slachtoffers proberen aangifte te doen of klachten in te dienen, maar worden van het kastje naar de muur gestuurd. Uit gesprekken met advocaten en oud-agenten blijkt dat de schuld altijd in de schoenen wordt geschoven van degene die aangehouden is. Daarnaast wordt volgens de raadslieden met ingediende klachten niets door de politie gedaan.  

Goede werk politie

De politie herkent zich niet in het beeld dat van bureau De Heemstraat in de Schilderswijk wordt geschetst. Bureauchef Michel de Roos vindt dat het verhaal geen recht doet aan het vele goede werk dat de politie dagelijks in de wijk verricht. ‘Collega’s werken keihard aan de veiligheid en zijn daar behoorlijk succesvol in.'
De Roos wijst op de strijd tegen criminele jongeren in de Schilderswijk. Sinds 2011 wordt daar stevig op ingezet door politie en gemeente. ‘We treden hard op tegen personen die het hier denken te kunnen verzieken voor mensen die hier prettig met elkaar willen samen leven.'
De politiebaas erkent dat er geweld door de politie in de wijk wordt gebruikt. ‘Het is niet de makkelijkste wijk. Natuurlijk zijn er wat problemen.' De bureauchef wijst erop dat er in een gebied als de Schilderswijk van 2,5 vierkante kilometer jaarlijks 4000 aanhoudingen zijn. 'We streven er naar zo min mogelijk geweld te gebruiken, maar in bepaalde gevallen is dat gewoon nodig en dan grijpen we hard in.'

Enorme impact

De Roos benadrukt dat er op zijn bureau zorgvuldig om wordt gegaan met geweld. ‘Het geweld heeft enorme impact op verdachten, de omgeving en collega’s zelf. Alles wordt zorgvuldig gerapporteerd en er wordt verantwoording afgelegd.' De Roos laat weten dat daar permanent aandacht voor is in briefings en trainingen.
Op de feitelijke beschuldigingen van slachtoffers van buitensporig geweld in bureau de De Heemstraat geeft de politie geen reactie.

Mededeling van de hoofdredactie: Hoewel de vrijheid van meningsuiting Omroep West zeer lief is, zien wij ons genoodzaakt de reactiemogelijkheid af te sluiten als de huisregels worden overtreden. Daarom een vriendelijk verzoek om respectvol te reageren.