Advocaten en docent bevestigen buitensporig geweld door agenten

Advocaat met wetboek in hand
Advocaat met wetboek in hand
DEN HAAG - Ook advocaten in Den Haag bevestigen dat er buitensporig en onnodig geweld wordt gebruikt door agenten tegen buitenlanders in de stad. Ze krijgen steeds vaker klachten binnen van mensen die hiervan slachtoffer zijn geworden. De angst is zelfs zo groot dat gedupeerden niet durven te praten, zegt Job Knoester van Nolet advocaten.

Door Marcel van den Eng en Vincent Veenman

Uit een reportage van Omroep West blijkt dat agenten van het Haagse politiekorps zich te buiten gaan aan bovenmatig geweld tegen buitenlanders. Daarnaast heerst er een sfeer van intimidatie en racisme in het Haagse korps. De misstanden concentreren zich rond politiebureau De Heemstraat in de Haagse Schilderswijk. Oud-agenten en slachtoffers doen hun verhaal.
Volgens Haagse advocaten is het lastig als slachtoffer aangifte te doen van mishandeling tegen een agent. Sommige slachtoffers proberen dat wel, maar worden van het kastje naar de muur gestuurd. Advocaat Ad Westendorp laat weten dat er vaak niets uit een aangifte komt.
Eerste klap
De raadsman laat weten dat de schuld altijd in de schoenen wordt geschoven van degene die aangehouden is. 'De politie zegt dan dat ze moest optreden, omdat de verdachte de eerste klap uitdeelde. Maar die verhalen die ik ken, duiden op andere situaties.'
Een oud-agent geeft toe dat mensen die een klacht hebben, worden weggestuurd. ‘Ze komen aan de balie, de medewerker zegt dan dat hij het noteert, maar vervolgens hoor je er nooit meer iets van’, aldus de diender.

‘Rot geschrokken’

Ook de gepensioneerd docent Dave Gerrissen, die jarenlang in de Schilderswijk heeft gewerkt, kent de verhalen van de misstanden op het politiebureau De Heemstraat. De voormalige leraar van het Transvaalcollege en Plaisierschool baseert zich op verhalen van oud-leerlingen. ‘Ik ben mij rot geschrokken van de verhalen van die jongens.'
Gerrissen is zelf op onderzoek uitgegaan in de Schilderswijk. 'Ik heb gepraat met allerlei mensen en ben meerdere zaken tegengekomen. Het zijn ernstige mishandelingen, met blijvend letsel. En het gaat niet om criminelen, maar om burgers.'

Mededeling van de hoofdredactie: Hoewel de vrijheid van meningsuiting Omroep West zeer lief is, zien wij ons genoodzaakt de reactiemogelijkheid af te sluiten als deze reacties blijven verschijnen. Daarom een vriendelijk verzoek om respectvol te reageren. Zie ook onze huisregels.