RandstadRail zorgt voor geluidsoverlast in Zoetermeer

ZOETERMEER - Bewoners van de Aarlanderveenstraat in Zoetermeer ergeren zich groen en geel aan de RandstadRail die elke 10 minuten langs komt. De tramstellen maken zoveel herrie dat de meters regelmatig uitslaan naar 85 decibel, dat is net zoveel geluid als in een discotheek.
Stadsgewest Haaglanden heeft na vele klachten geluidsmeters opgehangen. Een jaar lang wordt het geluid gemeten.
De bewoners van de Aarlanderveenstraat zijn al 6 jaar bezig om de geluidsoverlast onder de aandacht te brengen. De tramstellen mogen maar 57 decibel aan geluid produceren, dat is net zo hard als een elektrische tandenborstel.

'Vierkante wielen'

In de eerste metingen is te zien dat de tramstellen ook regelmatig een piek van 85 decibel hebben. ‘Het is af en toe alsof ze met vierkante wielen langs komen, dat is niet bepaald lekker voor het gehoor’, zegt buurtbewoner Bert Poelstra.
Gemeente Zoetermeer laat weten dat 26 inwoners hebben geklaagd. Ze zien het als hun taak om de overlast te onderzoeken en zonodig aan te pakken.

Geen ergernis

Niet iedereen vindt het geluid vervelend, sommige buurtbewoners hebben meer last van de kwakende eenden en jongeren die in de buurt zijn dan de RandstadRail die eens in de 10 minuten langs rijdt.