Met 5000 euro per inwoner in Lansingerland hoogste schuld

ZOETERMEER - Lansingerland heeft de hoogste schuld per inwoner van Nederland. De gemeente stevent af op een verlies van 286 miljoen euro op de grondexploitatie, wat neerkomt op 5000 euro per inwoner. Een van de oorzaken is het afblazen van het project om een megawinkelcenrum te bouwen op de grens van Zoetermeer.

De gemeente rekende erop dat het plan door zou gaan en had al grond gekocht. Uiteindelijk blies een meerderheid in Provinciale Staten het project af. Het is vrijwel zeker dat de gemeente de financiële problemen niet meer op eigen kracht kan oplossen. In dat geval wordt Lansingerland onder preventief toezicht gesteld van de provincie. Dat schrijft minister Melanie Schultz van Haegen aan de Tweede Kamer.

Bouwgrond blok aan been

De gemeente zit met veel grond die is aangekocht voor grote projecten. Door de crisis gingen de bouwplannen niet door en is die grond onverkoopbaar geworden. Lansingerland moet er wel jaarlijks lasten over betalen en daarmee zijn toekomstvisioenen over 'wonen in het groen' een blok aan het been geworden.

Het provinciebestuur heeft deze week met Lansingerland gesproken over de situatie. De provincie wacht op de begroting van de gemeente, voordat er een besluit wordt genomen over het toezicht.

‘Lansingerland enige in Zuid-Holland’

Als de begroting niet sluitend is en Lansingerland dus een fors tekort heeft, moet de provincie ingrijpen. Volgens een woordvoerder is de gemeente de enige plaats in Zuid-Holland die zo diep in de problemen zit door grondexploitatie. 'Maar ook met andere gemeenten zijn er gesprekken.'

Deel dit artikel: