CDA Den Haag: Miljoenen naar ouderen

DEN HAAG - Het CDA in Den Haag wil 35 miljoen euro uittrekken voor de ouderenzorg. Dit geld moet de kabinetsbezuinigingen op de thuiszorg opvangen. Daar staat tegenover dat de partij schrapt in cultuur- en welzijnssubsidies. Dat staat in het CDA-verkiezingsprogramma ‘Durf te kiezen’ voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar.
Karsten Klein, CDA-lijsttrekker en wethouder Jeugd, Welzijn en Sport in Den Haag, vindt de zorg voor ouderen in Den Haag een belangrijk thema. ‘De kabinetsbezuinigingen van PvdA en VVD treffen zeker zesduizend Haagse ouderen. Ik kan het niet voor mijn rekening nemen dat zij door de bezuinigingen op de thuiszorg, in de problemen komen. Daarom zeg ik: eerst zorgen we voor onze oudere Hagenaars en daarna is er pas weer geld voor leuke dingen.’
Met ‘leuke dingen’ doelt Klein op cultuur en welzijn. Het CDA bespaart op deze subsidies. De culturele instellingen kunnen deze bezuiniging opvangen door meer te opereren als zelfstandige ondernemingen, vindt de partij.

Minder betaalde krachten, meer vrijwilligers

Voor welzijnsorganisaties geldt dat er twintig welzijnspanden gesloten worden en er minder ruimte is voor betaalde sociaal werkers. Klein: ‘Tegelijkertijd krijgen vrijwilligers ruim baan. De afgelopen jaren heb ik mij als wethouder hard gemaakt voor extra vrijwilligers in de stad en dat is succesvol geweest. Het aantal vrijwilligers is met 27 procent toegenomen.’
Het sluiten van 22 buurthuizen in de stad door Klein, zorgde in de aanloop van de sluiting voor grote onrust. Om het gat van de gesloten buurthuizen op te vangen, werden Buurthuizen van de Toekomst opgericht waarbij ruimtes van onder andere sportkantines of verpleeghuizen worden gebruikt voor activiteiten.
‘Wij gaan door met deze Buurthuizen van de Toekomst want wij zijn er trots op dat op deze manier mensen in de wijk bij elkaar worden gebracht en nieuwe initiatieven zijn ontstaan', zegt Klein. Dat betekent wel dat er twintig welzijnspanden gesloten moeten worden om ruimte te geven aan de Buurthuizen van de Toekomst.

Meer kunstgrasvelden

Naast vrijwilligers kiest het CDA ook voor verenigingen. Zo komen er per jaar tien kunstgrasvelden bij.
Ook wil het CDA de komende jaren investeren in de werkgelegenheid in de stad. ‘De afgelopen jaren is het aantal banen in de stad met 10.000 teruggelopen. Door een ‘10.000 banenplan’ met gerichte investeringen in kansrijke sectoren denken wij dit werk weer terug te kunnen krijgen.’
Bovendien worden mensen in de bijstand verplicht om een baan te accepteren of zich op een andere manier nuttig te maken. Deze plicht geldt ook als dit een tijdelijke baan met weinig uren is of onder het niveau van de bijstandsgerechtigde.
Begin november bespreken de leden van het CDA het verkiezingsprogramma.