Wijkvereniging wil inspraak in bestemmingsplan Haagse Sacramentskerk

DEN HAAG - De wijkvereniging Vogelwijk in Den Haag gaat zich ‘op alle denkbare wijzen’ verzetten tegen de nieuwe plannen voor de Sacramentskerk aan de Sportlaan als er geen rekening wordt gehouden met hun eisen. Dat schrijven ze in een brief aan wethouder Marnix Norder.
Een Rijswijkse projectontwikkelaar heeft de kerk gekocht en wil deze slopen om er 37 appartementen te bouwen. De wijkvereniging is teleurgesteld in de gemeente Den Haag en projectontwikkelaar Kavel Vastgoed.
Voorzitter Chris van Dam van de wijkvereniging zegt dat zij zich altijd constructief hebben opgesteld, maar dat er niet naar hen wordt geluisterd. Ze hebben verschillende alternatieve plannen aangedragen maar daar is niets mee gedaan.
Hij schrijft: ‘Als wijkvereniging zijn we bereid en in staat om het gevecht aan te gaan. Het lijkt erop alsof dat in Den Haag de gebruikelijke gang is geworden. Maar veel liever zouden wij in gesprek komen met de gemeente.’

Vluchtelingen in de Sacramentskerk

De Sacramentskerk staat al jaren leeg en is eigendom van de parochie De Vier Evangelisten. De parochie valt onder het bisdom Rotterdam. Het gebouw werd in januari gekraakt. Er wonen nu zo'n zestig asielzoekers. De meesten van hen zijn afkomstig uit Irak. De parochie wilde niet meewerken aan de opvang van de asielzoekers en deed aangifte tegen de kraak van de kerk.
De Rijswijkse projectontwikkelaar Kavel Vastgoed heeft een beginselaanvraag ingediend bij de gemeente voor de sloop van de kerk en de bouw van twee woonflats. Dit houdt in dat de projectontwikkelaar samen met de gemeente het voorwerk voor een officiële bouwvergunning gaat doen.
Wanneer uiteindelijk de bouwaanvraag wordt goedgekeurd, dan moet ook nog het bestemmingsplan worden aangepast. De buurtbewoners zijn daar niet op voorhand tegen, maar ze vinden dat het huidige ontwerp gewoonweg niet past in de wijk.

Maximummaten en stijlelementen

‘Wij zien de kerk natuurlijk liever blijven, maar we begrijpen het wel als hij moet wijken', aldus voorzitter Van Dam. ‘En daar verzetten we ons ook niet tegen. Maar we willen dat er een gebouw komt dat qua stijl in de wijk past.'
Daarom wil de wijkvereniging dat er in het bestemmingsplan maxima voor de hoogte en het volume worden opgenomen en dat er ook wordt vastgelegd aan welke stijlelementen de nieuwbouw moet voldoen.
De bewoners doen een uitdrukkelijk verzoek aan wethouder Norder om met hen in gesprek te gaan. Maar de gemeente laat desgevraagd aan Omroep West weten daarop vooralsnog niet in te gaan omdat ze geen directe partij is. 'Het gaat om een particulier initiatief en daarom ligt de verantwoordelijkheid om de buurt te informeren bij de projectontwikkelaar', aldus een woordvoerder.