Haagse wethouder Kool door het stof voor subsidie aan eigen stichting

Wethouder Den Haag Henk Kool
Wethouder Den Haag Henk Kool
DEN HAAG - De Haagse wethouder Henk Kool (Sociale Zaken) heeft donderdagavond excuses aangeboden aan de gemeenteraad. Donderdag werd bekend dat Kool jaarlijks 7000 euro subsidie verstrekt aan de stichting Willem Drees Lezing, waar hij zelf in het bestuur zit.
Die nevenfunctie had hij niet gemeld, en dat had wel gemoeten, gaf Kool toe. 'Maar het was geen bewuste daad.' De subsidie vond hij echter verdedigbaar. Hij zegt dat het ook een taak is van de gemeente om 'een debat aan te zwengelen'.
Kool kreeg felle kritiek van de oppositie in de gemeenteraad. De Haagse PVV beschuldigde hem van belangenverstrengeling, de SP sprak van vriendjespolitiek.

Meerderheid steunt Kool

Maar de wethouder kreeg steun van een meerderheid. Volgens PvdA-fractieleider Jeltje van Nieuwenhoven lijden de mensen die kritiek op Kool hebben aan een 'armoede aan feiten'.
D66-raadslid Martijn Bordewijk voegde daaraan toe dat er geen enkele sprake is van belangenverstrengeling omdat de wethouder er geen persoonlijk belang bij heeft dat de lezing wordt gehouden.
De Willem Drees Lezing wordt sinds 1990 ieder najaar gehouden. De stichting wil de nagedachtenis aan oud-premier Drees, die veel voor de verzorgingsstaat heeft betekend, levendig houden.

Gemeente steunt stichting

De gemeente Den Haag steunt de stichting omdat Drees als premier in de hofstad zetelde, er woonde en er wethouder is geweest.
Volgens Kool hebben Haagse collegeleden sinds de oprichting van de stichting in het bestuur gezeten. 'Zodoende heb ik deze functie bij mijn aantreden ook op mij genomen', aldus de wethouder.