Den Haag wil deel Scheveningse Pier slopen

DEN HAAG - Een deel van de Scheveningse Pier moet waarschijnlijk worden gesloopt als de attractie een nieuwe eigenaar krijgt. Een van de vier armen, het zogeheten 'stalen eiland', staat niet op het bestemmingsplan dat de Haagse gemeenteraad donderdagavond heeft aangenomen.

Dat betekent dat een ondernemer er pas weer iets kan neerzetten als Den Haag een ommezwaai maakt.

Het stalen eiland is al sinds de jaren 80 gesloten voor het publiek. Het raakte daarna ernstig in verval. Tegenwoordig is het overwoekerd en zitten er gaten in de vloer.

Van der Valk kwam afspraak niet na

Volgens het Haagse college van burgemeester en wethouders waren er al in 1998 afspraken gemaakt over de sloop. De toenmalige eigenaar Van der Valk zou een gokautomatenvergunning krijgen en in ruil daarvoor het stalen eiland slopen.

'De gokautomatenvergunning is verstrekt, maar het eiland is nooit verwijderd. Het stalen eiland is daarom niet opgenomen in dit bestemmingsplan', aldus het college.

Pier gesloten

De Pier ging begin dit jaar failliet. Het bouwwerk mocht wel openblijven, maar werd vorige week alsnog gesloten. De gemeente Den Haag vond dat de brandveiligheid niet langer gegarandeerd was.

De curator zegt dat de Pier 'binnen twee jaar' een nieuwe eigenaar heeft. Als die de brandveiligheid aanpakt, mogen de bezoekers weer over de promenade lopen.

>Lees meer over de Pier in ons dossier

Deel dit artikel: