Minister Timmermans betreurt inbraak pand van Russische ambassade

Minister Frans Timmermans
Minister Frans Timmermans
DEN HAAG - Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken betreurt de inbraak donderdag in een woning in Den Haag die valt onder het beheer van de Russische ambassade. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse zaken laten weten.
Volgens het ministerie is de politie, die daarbij samenwerkt met de Russische ambassade, direct een onderzoek gestart om de daders op te sporen. 'Ook Buitenlandse Zaken en de Russische ambassade staan in nauw contact met elkaar over deze zaak', zegt het ministerie.
Het pand aan de Banstraat in Den Haag is geen diplomatieke vestiging. Het lijkt een gewoon woonhuis, dat korte tijd was afgezet met lint. Er werd donderdagavond rond 20.30 ingebroken in de woning. Volgens een van de buren wordt de woning gebruikt als onderkomen voor ambassadepersoneel. In het huis zouden verschillende appartementen zijn gevestigd.

Zoveelste incident

De inbraak is het zoveelste incident in korte tijd tussen Nederland en Rusland. De Russische diplomaat Dmitri Borodin werd vorige week door de politie in Den Haag aangehouden, omdat buren zouden hebben geklaagd over zijn gedrag tegen zijn kinderen. Nederland bood kort na het incident al excuses aan, omdat de aanhouding en detentie in strijd was met het Verdrag van Wenen. Rusland neemt geen genoegen met de excuses van Nederland.
Nederlandse ambassadeur
De spanningen liepen deze week verder op nadat onbekenden de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch dinsdagavond in zijn woning in Moskou hadden geslagen en vastgebonden. Op zijn beurt riep minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken daarop de Russische ambassadeur op het matje.
Sinds september zitten twee Nederlandse activisten van Greenpeace vast. Zij deden mee aan de actie van het schip de Arctic Sunrise bij een Russisch boorplatform bij Nova Zembla.