'Ruslandrel schadelijk voor bloembollenexport'

Archieffoto
Archieffoto
HILLEGOM - De Koninklijke Handelsbond voor Boomkwekerij- en Bolproducten Anthos uit Hillegom maakt zich zorgen over de opeenstapeling van diplomatieke incidenten in Nederland en Rusland. De organisatie waar 250 exporteurs zijn aangesloten vreest een importverbod van bloembollen.
‘Het gevaar is dat het nog verder escaleert en de Russen een importverbod afkondigen voor onze producten. Dat zou funest zijn’, zegt voorzitter Henk Westerhof van Anthos tegen Omroep West vanuit Japan waar hij op werkbezoek is.  ‘Er is al veel gebeurd. We balanceren op een dunne draad en moeten vreselijk oppassen dat die draad niet knapt.’

Bezoek van koning

Volgens Westerhof zou het voor de verstandhouding tussen Nederland en Rusland goed zijn als het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima op 6 november gewoon doorgaat. Voor de tuinbouwsector is Rusland economisch belangrijk. Het gaat om een afzetmarkt van veertig miljoen euro per jaar, aldus Anthos. De markt groeit met vijf procent per jaar.

Export

Handelsbond Anthos merkt in de praktijk vooralsnog niets van de gespannen politieke verhouding tussen Nederland en Rusland. ‘De vraag naar onze producten is onverminderd groot en export heeft al plaatsgevonden’, aldus Westerhof. Ook de Koninklijke Algemeene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB) met  1200 leden merkt niets van spanningen. Toch hoopt ook de branchevereniging van kwekers dat de situatie niet verder verslechtert.
MKB-Nederland in Den Haag hoopt voor de Nederlandse handel dat de plooi snel wordt glad gestreken.  ‘Het is nooit goed voor de verhoudingen, zeker niet als het lang doorsukkelt. Een belangrijke handelsrelatie komt onder spanning te staan’, stelt woordvoerder Mieke Ripken.