'Haagse politie lijdt aan Nieuwe Hollandse ziekte'

Aleksej Poesjkov (links) op archiefbeeld in gesprek met de Syrische president al-Assad.
Aleksej Poesjkov (links) op archiefbeeld in gesprek met de Syrische president al-Assad.
DEN HAAG - De Russische politicus Aleksej Poesjkov heeft vrijdag opnieuw fel uitgehaald naar Nederland. 'Nieuwe Hollandse ziekte: voortaan mag de politie in Den Haag diplomaten slaan en arresteren', twitterde hij.
Poesjkov is voorzitter van de buitenlandcommissie van de Doema, het Russische parlement. De Rus reageert op de verklaring van premier Mark Rutte, die eerder op vrijdag zei dat Nederland de agenten die de Russische diplomaat Dmitri Borodin hebben gearresteerd niet zal straffen. Rusland had eerder geëist dat de daders vervolgd zouden worden.
Het is niet de eerste keer dat Poesjkov van zich laat horen. Volgens hem zou de Haagse politie beter achter 'gelegaliseerde pedofielen' aan moeten zitten, dan achter Russische diplomaten.

Incidenten volgen elkaar op

De diplomatieke verhoudingen tussen Nederland en Rusland zijn inmiddels ernstig bekoeld. Na de rel met de Greenpeaceboot, de Russische diplomaat Borodin, de Nederlandse diplomaat Elderenbosch en de inbraak van donderdagavond aan de Haagse Banstraat staat het vriendschapsjaar tussen Nederland en Rusland zwaar onder druk.