Russen in twee weken van vriend naar vijand

REGIO - De diplomatieke verhoudingen tussen Nederland en Rusland staan onder druk. Door de rel met de Greenpeaceboot, de arrestatie van de Russische diplomaat Borodin, de mishandeling van de Nederlandse diplomaat Elderenbosch én de inbraak van donderdagavond aan de Haagse Banstraat staat de relatie op scherp. Vanwege een reeks incidenten heeft de voorheen warme relatie tussen Nederland en Rusland inmiddels Siberische temperaturen bereikt:
7 oktober 2013. De Haagse politie heeft zich misdragen tegenover een Russische diplomaat. Dat zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.
8 oktober 2013. De Russische regering heeft de Nederlandse ambassadeur in Moskou op het matje geroepen over de behandeling van een Russische diplomaat door de Haagse politie.
8 oktober 2013. Rusland kan zich niet vinden in de verklaring die Nederland geeft over de manier waarop de Russische diplomaat Dmitri Borodin in Den Haag behandeld werd. 
8 oktober 2013. De Russische president Vladimir Poetin eist excuses van Nederland voor de behandeling van een Russische diplomaat door de politie in Den Haag. Ook wil hij dat de daders, agenten van de Haagse politie, bestraft worden. 
8 oktober 2013. De Haagse agenten die de Russische diplomaat Dmitri Borodin arresteerden, waren er getuige van hoe hij zijn kinderen mishandelde. Dat melden bronnen aan Omroep West.
9 oktober 2013. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen staat pal achter de politieagenten die de Russische diplomaat Dmitri Borodin in de nacht van zaterdag op zondag arresteerden en meenamen naar het bureau.
9 oktober 2013. Nederland biedt excuses aan Rusland voor het oppakken van een Russische diplomaat, afgelopen zondag. De diplomaat Borodin is door de politie aangehouden na een klacht van buren over z'n gedrag tegen z'n kinderen.
9 oktober 2013. De Russische diplomaat Dmitri Borodin is ‘tevreden’ met de excuses van Nederland voor zijn aanhouding en detentie door de politie in Den Haag.
12 oktober 2013. Tientallen aanhangers van de rechts-populistische leider Vladimir Zjirinovski hebben zich verzameld bij de Nederlandse ambassade in Moskou na de rel met de Russische diplomaat in Den Haag.
12 oktober 2013. De Russische rechts-populistische politicus Zjirinovski wil dat minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en zijn collega Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken aftreden.
16 oktober 2013. De Russische ambassadeur in Den Haag moet woensdag op het matje komen bij minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Hij is ontboden, omdat dinsdag in Moskou de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch thuis is mishandeld.
17 oktober 2013. In een pand van de Russische ambassade in de Haagse Banstraat is donderdagavond rond 20.30 uur ingebroken.
17 oktober 2013. Rusland beschouwt de kwestie rond het oppakken en opsluiten van de Russische diplomaat Dmitri Borodin niet als opgelost. Moskou verwacht dat Den Haag nog deze donderdag meer antwoorden geeft over het incident.
18 oktober 2013. 'Nederlanders plunderen het huis van de Russische ambassade', kopt de Russische zender NTV vrijdag. De zender is in handen van het staatsbedrijf Gazprom. 
18 oktober 2013. Minister president Mark Rutte zal geen gehoor geven aan de Russische eis om de agenten te straffen die de Russische diplomaat Dmitri Borodin in Den Haag oppakten. 'Dat is niet aan de orde. Gaat niet gebeuren. Het feitenrelaas van de politie geeft daar geen reden toe.'
18 oktober 2013. De inbraak in een woning van de Russische ambassade in Den Haag is een direct gevolg van de diplomatieke rel tussen Rusland en Nederland. 'Nederlanders plunderen het huis van de Russische ambassade', kopt de Russische zender NTV vrijdag. De zender is in handen van het staatsbedrijf Gazprom.
18 oktober 2013. De inbraak donderdagavond in een Haags pand dat beheerd wordt door de Russische ambassade heeft waarschijnlijk niets te maken met de huidige diplomatieke rel tussen Nederland en Rusland. Dat denkt althans minister Frans Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken.
18 oktober 2013. De politie denkt dat de inbraak in een pand van de Russische ambassade aan de Haagse Banstraat niets te maken heeft met de diplomatieke rel tussen Rusland en Nederland. De politie heeft nog niet bekend gemaakt waarom ze daar van uitgaat.
18 oktober 2013. Rusland eist van Nederland een grondig onderzoek naar de inbraak in een pand van de Russische ambassade in Den Haag. Dat zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.
18 oktober 2013. De Koninklijke Handelsbond voor Boomkwekerij- en Bolproducten Anthos uit Hillegom maakt zich zorgen over de opeenstapeling van diplomatieke incidenten in Nederland en Rusland.
18 oktober 2013. Op het terrein in het Russische Moermansk waar Greenpeace een kantoor heeft, is in de nacht van donderdag op vrijdag ingebroken, meldt de milieuorganisatie. Op beelden van de bewakingscamera's is te zien dat zes mannen met bivakmutsen over het hek klimmen. Er zou een kooi zijn gestolen die lijkt op de kooien die in Rusland worden gebruikt om arrestanten in te zetten, aldus een woordvoerder.
18 oktober 2013. De Russische politicus Aleksej Poesjkov heeft vrijdag opnieuw fel uitgehaald naar Nederland. 'Nieuwe Hollandse ziekte: voortaan mag de politie in Den Haag diplomaten slaan en arresteren.'
24 oktober 2014. De politie heeft een 43-jarige verdachte aangehouden voor de inbraak in een pand van de Russische ambassade in de Haagse Banstraat vorige week.