Het geheim van Plein 1813 in Den Haag

DEN HAAG - In 1863 werd op Plein 1813 in Den Haag de eerste steen gelegd voor het Nationaal Monument. Op het eerste gezicht lijkt het een gewoon monument, bovenop staat een Nederlandse maagd en aan een van de zijkanten koning Willem I. Maar het monument is bijzonder want ergens achter een van de stenen zit een koker met een oorkonde verscholen die is ondertekend door Koning Willem III en Johan Rudolf Thorbecke.
Van het perkament met een tekst werd een foto gemaakt en daarop is de geschiedenis van de oprichting van het monument te lezen. Het perkament begint zo ‘Ter eeuwiger gedachtenis van het halve Eeuwfeest van Nederlands herstelde onafhankelijkheid heeft zijne majesteit Willem de Derde, Koning der Nederlanden op den 17 november 1863 den eersten steen gelegd van dit Nationaal Gedenkteken.’

De Oorkonde

Historicus Kees Schulten schreef een boekje over de totstandkoming van het Monument: Plein 1813, Het Nationaal Monument Den Haag. Schulten weet dus als geen ander waar de koker met het perkament te vinden is: ‘hier net achter de eerste steen moet die liggen’.  Het is gebruikelijk bij monumenten om een oorkonde in te metselen.  ‘En inderdaad niemand vindt die oorkonde dan meer terug’, aldus Kees Schulten.