Haagse veelpleger achter inbraak Russisch pand

Russisch pand
Russisch pand
DEN HAAG - De inbraak in een Russisch pand donderdagavond in de Haagse Banstraat is gepleegd door een bekende Haagse veelpleger. Dat meldt de politie vrijdagavond.
De technische recherche heeft sporen van de inbreker in de woning gevonden. De verdachte is in het verleden vaak met politie en justitie in aanraking gekomen. Er zijn in de woning geen vernielingen of leuzen achtergelaten.
Ook minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) bevestigde deze 'doorbraak' vrijdagavond. Timmermans heeft aan het eind van de middag de Russische ambassadeur in Den Haag op de hoogte gebracht van het 'snelle resultaat in het onderzoek naar de inbraak' in de Haagse Banstraat.

'Verheugd'

Timmermans: 'Ik ben zeer verheugd met de snelle doorbraak in het politieonderzoek. In mijn gesprek met ambassadeur Koldokin heb ik nogmaals benadrukt dat incidenten niet in de weg mogen staan van onze goede bilaterale betrekkingen.'
Donderdagavond werd rond 20.30 uur ingebroken in het pand van de Russische ambassade. Rusland eiste grondig ondezoek naar de inbraak.

Relatie

De relatie tussen Nederland en Rusland kwam de afgelopen weken zwaar onder druk te staan na een reeks incidenten. Bijna twee weken geleden werd de Russische diplomaat Dmitri Borodin in Den Haag gearresteerd omdat hij zijn kinderen zou hebben mishandeld.  
De spanningen liepen deze week verder op nadat onbekenden de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch dinsdagavond in zijn woning in Moskou hadden geslagen en vastgebonden. Op zijn beurt riep minister Timmermans daarop de Russische ambassadeur op het matje.
Sinds september zitten twee Nederlandse activisten van Greenpeace vast. Zij deden mee aan de actie van het schip de Arctic Sunrise bij een Russisch boorplatform bij Nova Zembla.