Haagse PvdA-kandidaten zijn het vooral met elkaar eens

DEN HAAG - Als er de komende collegeperiode in Den Haag iets is wat moet gebeuren, is het de aanpak van de groeiende werkloosheid in de stad. Daarover bleken de vier kandidaat-lijsttrekkers van de PvdA in Den Haag het vrijdagavond meer dan eens tijdens een debat.
Wethouder Rabin Baldewsingh en de raadsleden Marieke Bolle, Jos de Jong en Gerard Verspuij debatteerden tegen elkaar in Theater Concordia aan het Hoge Zand.
De kandidaten zijn het met elkaar eens dat het onacceptabel is dat bijna 30.000 mensen geen baan hebben.

Keiharde eis

Baldewsingh heeft, zo werd ook duidelijk, daarvoor ook al een plan in gedachten. Het nieuwe college dat na maart volgend jaar aantreedt, moet ieder jaar 2500 banen creëren. Over de hele periode van 4 jaar gaan zo 10.000 mensen meer aan de slag. Dat wordt ook wat hem betreft een keiharde eis tijdens de onderhandelingen.
De wethouder wil zijn ideeën om duizenden mensen aan het werk te helpen de komende tijd nog verder vormgeven. Hij lichtte al een tipje van de sluier op. 'Desnoods moet de gemeente ondernemers financieel ondersteunen als ze banen scheppen voor Haagse werklozen', zegt hij. Ook zou de gemeente eventueel ZZP’ers financieel kunnen helpen.

'Smalle marges'

Zijn opponent Jos de Jong leek het daarmee niet direct eens. ‘Geld aan ondernemers geven vind ik wel heel ver gaan.’ Dit punt was zo ongeveer het enige waar de vier elkaar niet direct in konden vinden. Aan Joop den Uyl wordt vaak de uitspraak ‘de marges zijn smal’ toegeschreven. Dat bleek ook tijdens het debat, constateerden meerdere PvdA’ers in de zaal.
De leden mogen de komende tijd bepalen wie zij de meest geschikte kandidaat vinden om in maart de lijst aan te voeren. Maar eigenlijk verschillen ze over de inhoud niet zoveel van mening. Allemaal willen ze aanpak van werkloosheid, allemaal willen ze meer aandacht voor de zwakkeren in de samenleving, allemaal staan ze 100 procent achter het concept-verkiezingsprogramma.

Vorm en presentatie

Het gaat dus vooral om vorm en presentatie. ‘De een is helder en kort, de ander heel enthousiast. Maar inhoudelijk verschilt het niet wezenlijk’, aldus een van de mensen in de zaal.
Dat wil zeggen: als het gaat over de onderwerpen waarover vrijdag mocht worden gesproken. Want over het cultuurpaleis mochten de kandidaten nu nog niet spreken. Daarover belegt de PvdA binnenkort nog een ledenvergadering. Die avond zal blijken dat Gerard Verspuij op een heel groot onderwerp wel degelijk een zeer afwijkende mening heeft.

Uitslag

Of dat voldoende is om hem ook lijsttrekker te maken óf dat de leden van de PvdA de komende tijd toch op zoek gaan naar andere kwaliteiten in hun toekomstige leider, blijkt op 7 november. Dan wordt de uitslag van de interne verkiezingen bekend.