'PvdA Den Haag is sociale karakter kwijtgeraakt in debatten over cultuurpaleis'

DEN HAAG - Gerard Verspuij, een van de vier kandidaat-lijsttrekkers van de PvdA in Den Haag, heeft de aanval geopend op zijn tegenstanders. Doordat zijn drie opponenten voorstander zijn van het cultuurpaleis, zijn zij medeverantwoordelijk voor het verliezen van het sociale karakter van de PvdA, zo stelt Verspuij.
Gerard Verspuij is raadslid in de Haagse gemeenteraad en als enige in de PvdA-fractie openlijk tegenstander van het cultuurpaleis. Dat moet het nieuwe onderkomen worden van het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater. De kosten van het Spuiforum zijn 181 miljoen euro. Dat is in de ogen van Verspuij een onverantwoord hoog bedrag in deze crisistijden. Bovendien is er in de stad te weinig steun voor het miljoenenproject. 
'Bolle wil niet over cultuurpaleis praten'
Gerard Verspuij reageert met zijn kritiek op zijn drie tegenstanders, op uitlatingen van kandidaat-lijsttrekker Marieke Bolle in het Tv-programma WestBusiness van Omroep West. Op de vraag of het cultuurpaleis een onderwerp is van de lijsttrekkerverkiezing antwoordde Bolle dat de verkiezing vooral gaat over wie van de vier kandidaten de Haagse PvdA het beste kan leiden.
Maar volgens Verspuij is het nieuwe Spuiforum wel degelijk een onderwerp. ‘Natuurlijk wil Marieke Bolle en met haar anderen, daar niet aan omdat ze altijd fervent voorstander is geweest,’ zo schrijft hij in een verklaring.
'PvdA verliest sociaal karakter'
‘Daarbij is ze voorbij gegaan aan wat leeft in de stad. Voor mij is het Spuiforum een voorbeeld - er zijn er meer - dat de PvdA in meerderheid het sociale karakter is kwijtgeraakt. Onvoldoende contacten met de mensen in de stad, arrogant zijn in het omgaan met tegengestelde meningen, niet willen luisteren en je verdiepen in de meningen van bezorgde mensen.’
Hij schrijft lijsttrekker te willen worden om van de partij weer een andere, sociale PvdA te maken. ‘De mensen weer centraal en voorop stellen. Hun kennis en ervaringen inzetten voor een socialer Den Haag. Als ik lijsttrekker word, dan zal ik alles geven om de uitwerking van het Spuiforum door dit college er niet te laten komen.’
Naast oud-wethouder en PvdA-raadslid Marieke Bolle hebben raadslid Jos de Jong en wethouder Rabin Baldewsingh zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. De leden kunnen van 26 oktober tot en met 6 november stemmen. In maart 2014 zijn de gemeenteraadsverkiezingen.